Srce prevezeno Black Hawkom iz Splita u Zagreb spasilo je život Daruvarčaninu Bruni!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Helikopterom Black Hawk Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u četvrtak je hitno prevezen transplantacijski tim od četiri člana i srce na relaciji Zagreb – Split – Zagreb. Srce je to koje je prevezeno za 31-godišnjeg Daruvarčanina Brunu Sikora. Njegova majka, Zdenka Sikora s nama je podijelila priču s kojom njezin sin živi cijeli život, a sada je konačno dobila i zadovoljavajući epilog. 

-On je srčani bolesnik od rođenja, a prvu operaciju imao je s godinu i 9 mjeseci. Nakon toga je bio relativno dobro do 24. godine. Onda su doktori vidjeli da je srce jako oslabilo, ali uvijek su lijekovi nekako uspjeli to ispraviti. 2018. je bilo najgore, došao je u toliko lošem stanju u bolnicu da su ga oživljavali. Nakon toga je opet primao terapiju i nakon tri mjeseca lijekova, svi su bili iznenađeni koliko se dobro opravio. I tad su rekli da nema smisla da ide na transplantaciju jer se toliko dobro opravio. No, ovo ljeto su počeli ozbiljni problemi, jer je počela popuštati njegova strana srca koja je bila problematična. U listopadu su mu ugradili pacemaker s jednom žicom koja nije dobro odradila posao. U prosincu su mu ugradili druga pacemaker s elektrodom, koja ga je trebala moći oživjeti. No, tada je dobio bakteriju i nije se dobro oporavljao, čak je propadao, izgubio 25 kila i oni su vidjeli da mora na transplantaciju. Odradio je pripreme za transplantaciju, dočekali smo nalaze i ovaj tjedan, u srijedu su mu javili da je stavljen na listu za organe. U četvrtak ujutro su zvali da je vrlo kompatibilan za jedno srce i da samo njemu odgovara – priča nam gospođa Zdenka i objašnjava kako su u četvrtak ujutro bili spremni u vrlo kratkom roku. 

-Mi smo se spremili za 20 minuta, a budući da je to stresno za voziti, iz hitne su nam rekli da stanemo u Kutini, da ga preveze hitna, da bi brže došao do Zagreb ako bude kakav zastoj. Doduše, čekali smo sanitet u Kutini 40 minuta, pa je Bruno čak i kasnio u bolnicu – pojašnjava nam i govori da su u bolnici već bili spremni za njega da sve odrade u najkraćem roku. 

– U bolnici su ga obradili, napravili posljednje pripreme i poslali ga na operaciju. Ja sam o njemu prvu informaciju imala tek taj dan, u četvrtak navečer.  Ni mi nismo znali ni da je srce koje je voženo helikopterom za njega. A jučer smo ga vidjeli na televiziji, dakle, 24 sata nakon operacije je on dobro, s novim srcem – priča zadovoljno i dodaje da unatoč uspješnoj operaciji, pred njim je teški put. 

– Zahvalni smo liječnicima, oni su zadovoljni kako se oporavlja i kako se sve to posložilo, to je prava sreća. To je tim vrhunskih liječnika, nema slabe karike. Mi sad samo još moramo dočekati da vidimo kako će prihvatiti srce, ima jači imunitet, pa moraju dobro procijeniti lijekove za rušenje imuniteta da prihvati srce i da neće doći do nekih popratnih komplikacija, poput neke bakterije ili upale pluća – zaključuje gospođa Sikora i napominje da je pred njima još dugačak put do potpunog opravka. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!