Bjelovarska Frama okuplja divne mlade ljude koji se trude ovaj svijet učiniti boljim mjestom!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Frama je ‘rođena’ 14. prosinca 1992., čime se počela širiti Božja riječ među mladima. Frama je kratica za zajednicu odnosno bratstvo mladih koja se naziva Franjevačka mladež, a riječ je o mladima koji su okupljeni oko Isusa Krista i Božje riječi te djeluju potaknuti snagom Duha Svetoga po uzoru na svetog Franju Asiškog.

Frama Bjelovar osnovana je prije 24 godine odnosno 1999. Trenutno je aktivno dvadesetak bjelovarskih framaša koji su dali obećanje, a po susretu ih zna biti i više. 

– Susrete imamo petkom u 20 sati gdje govorimo o raznim temama. Ne djelujemo samo unutar samostana već znamo ići u staračke domove, vrtiće i druge ustanove gdje se predstavljamo ljudima. Znamo volontirati u pučkoj kuhinji, ali i na određenim događanjima, kako bi se vidjelo da smo aktivni i izvan samostana – rekla je predsjednica Frame Bjelovar Rajna Raič koja je framašica već šest godina.

Susreću se i s ostalim Framama u Hrvatskoj, a ono što ih posebno veže je hod koji se održava svake godine.

– Idemo iz nekog mjesta, primjerice iz Čakovca do Krapine smo išli prije dvije godine. Poslije toga, svi zajedno idemo u Assisi gdje se okuplja većina Frama svijeta. Družimo se i slavimo Isusa pjesmom, molitvom, ustrajnosti. Tijekom hoda smo viđeni, a cilj nam je da ljudi shvate da je biti mladi framaš nešto predivno. Meni osobno je hod i sam odlazak u Assisi nešto najljepše što možeš doživjeti u Frami – dodaje. 

Inače, Assisi je grad u Italiji najpoznatiji kao rodno mjesto sv. Franje koji je u gradu osnovao franjevački red 1208. godine, sv. Klare (Chiara d’Offreducci), osnivačice reda Klarisa, te Gabriela od tužne Gospe iz 19. stoljeća.

Postoje određeni uvjeti kako bi se postalo framaš ili framašica.

– Mogu nam se pridružiti mladi od 15 do 30 godina. Jedan period kada postanu framaši, mladi su prvo simpatizeri gdje sagledaju sviđa li im se biti dio Frame. Nakon toga ide se na otkrivanje, a zadnji je čin obećanje gdje obećaju da će živjeti po uzoru na svetog Franju – dodaje Raič.

U slučaju da je netko stariji, ali ga zanima biti dio Frame, mogu nastaviti produbljivati svoj put kroz život u Franjevačkom svjetovnom redu. 

Ne znaju u bjelovarskoj Frami kada će se održati sljedeći hod, ali svakako se planira.

– Mi uvijek planiramo, ali što se tiče konkretnih pravila, još ništa ne znamo. Trebamo razgovarati s područnim i nacionalnim bratstvom jer oni odlučuju. Nevezano za hod, ove godine u Portugalu nam je jedan tjedan susret mladih, a poslije toga nam je susret Frame. Dogovaramo zato da idemo u Portugal kao Frama zbog čega ove godine ne bi bilo hoda, no onda bi bilo sljedeće godine. Tako da još razmatramo o toj soluciji – navodi Raič.

Raič smatra da je biti dio Frame nešto posebno.

– Iz osobnog iskustva mogu reći da sam u početku bila jako zatvoren tip osobe i bojala sam se kako će me prihvatiti framaši. Kada sam se pridružila, apsolutno me nitko nije znao, ali svi su mi prišli kao da me znaju godinama i imali su otvoreno srce prema meni. U šest godina nikada mi nije palo na pamet da odustanem. Jedva sam čekala petak da vidim ljude kojima u početku nisam znala ni imena, ali sam znala da će me prihvatiti i da me neće osuđivati. Obožavam raditi sa svojim bratstvom i biti među njima. Mi jesmo mladi, ali kroz samo to bratstvo izgrađujemo se da budemo što veći, a to me jako usrećuje. Svatko tko smatra da nije prihvaćen u društvu i nema se kome povjeriti, uvijek može doći k nama – rekla je.

Svjesna je Raič da se premalo mladih okreće Božjoj riječi ili se to boje pokazati. 

– Pomažemo animirati i župni vjeronauk za krizmanike i prvopričesnike. Kod krizmanika se dosta vidi taj neki strah, pogotovo kada im damo neku temu kroz koju se mogu otvoriti kroz vjeru. Osjećaju se krivo u smislu da ne znaju kako bi se ponašali jer među njihovim vršnjacima vjera možda nije “in”. Pokušavamo zato s njima doći do odgovora da shvate koliko je lijepo vjerovati i ne skrivati svoje vjerovanje. Žao mi što mladi imaju predrasude i, kada vide nekoga iz Frame, odmah nas obilježe s mišljenjem da ćemo ići u časne ili svećenike. Nemaju uvid u to da mi pomažemo jedni drugima i da smo tu jer želimo nasljedovati svetog Franju i Isusa. Ne bismo trebali biti tabu tema kao što nekim ljudima jesmo – zaključila je. 

Na sljedećem linku nalaze se obećanja Frame Bjelovar:

https://frama-portal.ofs.hr/2017/10/29/foto-video-obecanja-frame-bjelovar-2/  

Bjelovarske framaše možete potražiti i na njihovom Instagram profilu:

https://www.instagram.com/framabjelovar/?hl=hr


PODIJELI S PRIJATELJIMA!