Započela posljednja faza projekta Zaželi: Čak 200 osoba ostalo je na listi čekanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U tijeku je faza III. Projekta Zaželi – Bjelovar, program zapošljavanja žena koji provodi Grad Bjelovar. Njegova vrijednost je 199 tisuća eura, odnosno 1,5 milijuna kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Projektom je na šest mjeseci zaposlena 31 žena, a sve one pružaju pomoć i podršku 186 korisnika, starih i nemoćnih osoba.

Na današnjoj uvodnoj konferenciji gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je kako je ovo sjajan program, no kako je financijsko razdoblje europskih fondova do 2021. njime završava.

-Ostalo je mnogo manje novca za ovaj projekt nego što su realne potrebe. Grad Bjelovar je prije nekoliko godina pokrenuo prvu fazu za koju smo uspjeli povući 10 milijuna kuna. Druga faza je bila vrijedna pet milijuna kuna što znači da je manji dio korisnika dobio pomoć. Već tada se pokazalo da je to sjajan projekt koji puno znači ljudima koji su onemoćali, ali i dugotrajno nezaposlenim ženama koje se na ovaj način vraćaju na tržište rada. Nažalost, ova treća faza je najmanja i traje samo šest mjeseci jer očito sredstava više nema. Nadamo se da će u novom financijskom razdoblju do 2027. godine biti puno više novca upravo za ovakvu vrstu programa jer je on uistinu sjajan – kazao je gradonačelnik otkrivajući kako je sada na listi čekanja ostalo 200 korisnika. Što će se dogoditi u novom financijskom razdoblju, još uvijek nije poznato, no Hrebak je istaknuo kako se nada da je ovih šest mjeseci samo jedno prijelazno razdoblje dok se ne napravi novi natječaj za novo financijsko razdoblje. Samo riječi hvale o programu Zaželi imaju i zaposlene žene. Jedna od njih je i Zdravka Vincek iz bjelovarskog prigradskog naselja Gornje Plavnice.

– Ova prilika za rad mi jako puno znači prije svega jer znam da sam korisna i sebi i drugima. Naravno, svaki euro dobro dođe. Dugi niz godina sam bila nezaposlena ili povremeno nezaposlena, no u projektu Zaželi sudjelujem od prve faze. Prva faza trajala je dvije godine, druga godinu dana, a sada ova faza traje šest mjeseci. Svoje korisnike poznajem jer dolazim u njihove domove od samog početka provođenja projekta tako da smo jedni drugima gotovo postali obitelj. Napravim sve što je potrebno u njihovom kućanstvu, obavim po gradu što je potrebno, a vrlo često je njima potrebno samo društvo – zadovoljna je gospođa Vincek koja je po struci drvna tehničarka, no do sada radila u trgovini, osiguranju, bankarstvu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!