Branitelji složni: Stipetiću svaka čast, ali evo zašto njegovoj bisti nije mjesto na Barutani

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski branitelji ujedinjeni su u stavu da spomen-područje Barutana nije primjereno za postavljanje biste pokojnog generala Petra Stipetića, a ta je ideja Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, prema svemu sudeći, osuđena na propast.

Informacija o postavljanju biste iznenadila je bjelovarske branitelje koji su jednoglasno zaključili da joj, uz dužno poštovanje prema generalu Stipetiću, ipak nije mjesto na području tragične pogibije njihovih suboraca.

Jednoglasno protiv

-O toj ideji da se postavi bista generala Stipetića saznao sam putem medija, a kasnije sam dobio i iznimno puno poziva branitelja koji se ne slažu s tom idejom zbog čega smo sazvali Odbor za hrvatske branitelje i članove njihove obitelji Grada Bjelovara. Sve Udruge proizašle iz Domovinskog rata jednoglasno se slažu da bisti generala Stipetića nije mjesto na ‘Barutani’ – kazao je za portal  Klikni.hr Igor Crnomarić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Grada Bjelovara.

Dodao je i da nitko nema ništa protiv generala Stipetića, ali da ‘Barutana’ nije samo spomen područje već i groblje.

-Znamo što se dogodilo na Barutani i nama nije prihvatljivo da bilo čija bista tamo bude postavljena, posebno ne nekoga tko nije iz Bjelovara. Naime, nismo tamo stavili bistu niti jednom bjelovarskom heroju, a zašto bi onda nekome iz Ogulina – pita se Crnomarić kojeg smo upitali tko je službeno dobio obavijest o postavljanju biste.

Prostor treba pripojiti Gradskom muzeju

-Nitko niti jednu udrugu proizašlu iz Domovinskog rata nije službeno obavijestio o toj ideji što smatramo da nije u redu. Evo, na našem sastanku roditelji i obitelji poginulih na Barutani rekli su da nisu za to da se postavi bista generala Stipetića, a njihova riječ je za nas svetinja. Zbog svega navedenog, mi ćemo predložiti gradonačelniku Bjelovara da se nakon isteka ugovora u siječnju sljedeće godine Muzej Operativne zone pripoji Gradskom muzeju Bjelovar tako da se ovakve samoinicijativne ideje bez konzultacija više ne bi događale. Očekujemo skori razgovor s gradonačelnikom i nadamo se da će se poslušati jednoglasna želja svih Udruga i da će se odustati od te ideje – kazao je Crnomarić.

Podsjetimo, Društvu za očuvanje hrvatske vojne tradicije koje upravlja spomen-područjem Barutana članovi obitelji Stipetić ustupili su bistu preminulog generala. Iz DOHVT-a su tada priopćili da će Gradu Bjelovaru predložiti da se bista izloži na javnoj površini te pokrenuti inicijativu za imenovanjem ulice po njegovu imenu. Iz DOHVT-a su tada posebno istaknuli dobru suradnju članova DOHVT-a, prvenstveno potpredsjednika Društva, pukovnika Darka Banjeglava s obitelji i prijateljima generala Stipetića, napose s kćeri Vesnom Stipetić i pobočnikom brigadirom Miroslavom Vidovićem.

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!