Što su gradovi i općine u BBŽ pripremili za poljoprivrednike?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Josip Krčelj se poljoprivredom bavi od 1997. i u svojoj Prespi kod Bjelovara je ostao posljednji mljekarski Mohikanac. Drži 21 kravu i ima dnevnu proizvodnju od oko 200 litara mlijeka, uz to ima i nešto svinja, ovaca, obrađuje 96 rali. Svaštariti se, kaže, mora, a malo je lakše uz gradske potporne mjere za umjetno osjemenjivanje junica i držanje rasplodnih jedinki.

-Potpora znači puno jer je mljekarstvo najteža grana od svih, malo nas i ima jer je velik dio odustao, a potpora znači puno – kaže Krčelj.

Ove godine Bjelovar je za potpore u poljoprivredi osigurao oko 110 tisuća eura, a natječaj za gradske mjere sukladno višegodišnjem programu potpora bi prema najavi dogradonačelnika Igora Brajdića trebao biti raspisan u travnju. Koje će mjere ove godine raspisati tek treba definirati Grubišno Polje koje ima ukupno 20 potpora.

-Oko 700 tisuća kuna (93.000 eura) je pripremljeno i za obrtnike i za poljoprivrednike. Uskoro ćemo koncipirati sve te mjere i raspisati natječaj – navodi grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

No, ove će godine i postrožiti kontrole.

-Provjerit ćemo koriste li se ta sredstva namjenski. To će nam malo usporiti transfer, ali moramo prekontrolirati što je bilo s mjerama koje smo stimulirali prošle godine – napominje Mađeruh.

Svoje poljoprivrednike stimulira i Daruvar.

-Imamo mjere subvencioniranja kupnje sadnica, a moram izdvojiti i zavidnu potporu našim pčelarima u iznosu većem od deset tisuća eura. Mi jesmo grad meda, piva i vina, pa nam u tom smjeru prvenstveno i ide nekakva podrška – ističe daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

Poljoprivredne potpore nisu rezervirane samo za gradove. Imaju ih i općine među kojima i Veliko Trojstvo na čijem području poljoprivredni proizvođači mogu računati na sedam mjera.

-One obuhvaćaju stočarsku proizvodnju, povrtlarsku, voćarsku, očuvanje pčelinjeg fonda, mjera koja je namijenjena očuvanju proizvoda kako bi poljoprivrednici kasnije mogli ostvariti veću cijenu za svoj proizvod – navodi pročelnik Dražen Juranić i dodaje da je ukupno osigurano dvadesetak tisuća eura.

S dobro uhodanim mjerama nastavlja i Bjelovarsko-bilogorska županija. Najstarija mjera je kreditiranje proljetne sjetve, u travnju će biti raspisan javni poziv za kreditiranje stočarske proizvodnje, a krajem travnja ili početkom svibnja i onaj za preostalih desetak županijskih potpora.

-Mi smo u proračunu za te mjere osigurali 300 tisuća eura, a treba istaknuti da je u 11 mjera do sada bilo 16 namjena, a sada uvodimo još dvije, a to su potpora za kupovinu uzgojnih grla u stočarstvu i ona za uzgoj i držanje mliječnih pasmina – kaže župan Marko Marušić.

Potpora za kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu iznosi 265 eura po grlu baš kao i ona za uzgoj i držanje valjanih junica mliječne pasmine.

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!