Gradski odbor za branitelje koristi tragediju obitelji poginulih za politički utjecaj!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Portal Klikni.hr jučer je objavio članak o tome kako su bjelovarski branitelji jednoglasno odbili ideju postavljanja biste pokojnog generala Petra Stipetića na ‘Barutanu’ (članak možete pročitati ovdje). 

Marin Sabolović, predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije sinoć se na društvenim mrežama oglasio o navedenoj temi (članak možete pročitati ovdje), a jutros se ponovno oglasio priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti. 

-Galerija „Barutana 1991.“, čiji je osnivač Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije, djeluje u skladu sa Zakonom o muzejima i upisana je u Upisnik javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj. Muzejska djelatnost, u skladu s člankom 3. navedenog Zakona, obuhvaća nabavu, istraživanje, sistematizaciju, trajnu zaštitu (…) u svrhu osiguranja dostupnosti, obrazovanja, tumačenja i predstavljanja javnosti muzejske građe. U skladu s člankom 7. Zakona o muzejima muzejsku djelatnost provode stručni muzejski djelatnici koji imaju uvjete za stručna muzejska zvanja.

Gipsani model „Bista generala Stipetića“ akademskog kipara Slavena Miličevića izrađena u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o., u skladu s navedenim, prihvaćena je za posudbu, muzejski predmet je obrađen, uvršten je u zbirku umjetnina i osigurana je njegova dostupnost. Bista je, zbog gipsa kao materijala izrade koji zahtjeva posebne uvjete čuvanja i tematske organizacije postava, izložena u muzejskoj čuvaonici „Stalni muzejski postav Domovinskog rata“ uz odoru stožernog generala Petra Stipetića – donaciju obitelji Stipetić.

Neprihvatljiva intencija

S obzirom na jasne i nedvosmislene odredbe Zakona o muzejima, kojima se Galerija strogo vodi, vodeći računa o dignitetu i vrijednostima Domovinskog rata, osuđujemo pokušaj utjecaja Odbora za branitelje Grada Bjelovara, koji rad Galerije naziva „samoinicijativom“, na način raspolaganja s predmetima koje izlažemo u prostoru s kojim raspolažemo u skladu s postojećim ugovorom i njegovim odredbama, kao i apsolutno neprihvatljivu intenciju da se otuđe prava i imovina Osnivača nad Galerijom i predaju drugoj ustanovi, što smatramo izravnim napadom na neovisnost Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije kao nevladine organizacije civilnog društva i Galerije „Barutana 1991.“ kao galerije u sastavu pravne osobe, te na stručne osobe koje muzejsku građu obrađuju i prezentiraju javnosti. Osuđujemo pritisak na obitelji poginulih branitelja, s kojima redovito surađujemo, koristeći njihovu osobnu tragediju za politički utjecaj.

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije i djelatnici Galerije „Barutana 1991.“ otvoreni su za dijalog, svaki konstruktivni prijedlog i smatraju da je svaki rad za javno dobro podložan kritici, međutim u tom se slučaju zaključci ne donose ad hoc, već se rješavaju razgovorom i argumentima. Predstavnici Galerije „Barutana 1991.“ nisu pozvani na spomenuti Odbor, iz čega se jasno iščitava namjera, a iz objavljenog članka razvidno je da u ovom slučaju ne postoje argumenti već opetovani pokušaj utjecaja političkog tijela na neovisnu organizaciju.

Nismo pozvani tražiti ostavku, ali…

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije nije pozvano tražiti ostavku, ali očekujemo moralnu obvezu pojedinaca u ovom osuđujućem činu, kao i reakciju Grada Bjelovara, a priori radi sramote i nepoštovanja prema časniku Hrvatske vojske stožernom generalu Petru Stipetiću, njegovoj obitelji i prijateljima koji su omogućili izlaganje biste u Bjelovaru, a nakon toga i zbog napada na rad stručnog osoblja te poziva Gradonačelniku grada Bjelovara da se otuđe prava i imovina koje pripadaju Društvu za očuvanje hrvatske vojne tradicije kao osnivaču Galerije „Barutana 1991.“ Podsjetimo, Galerija „Barutana 1991.“ skrbi o 1339 inventariziranih predmeta proizašlih iz Domovinskog rata, muzejski postav tijekom 2022. godine posjetilo je 7000 osoba, od čega je fiskalizirano više od 3000 ulaznica, a postav na otvorenom posjetilo je 17 000 posjetitelja. Samo kroz projekt „Stazom bjelovarsko-bilogorskih branitelja“ postav je tijekom 2022. godine posjetilo 650 učenika osnovnih škola – napisao je Marin Sabolović. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!