I to je moguće: Bjelovarski školarci u knjižnici lektire obrađuju kroz igru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zaljubljen do ušiju, Trojica u Trnju, Djevojčica iz Afganistana, Vlak i snijegu, Emil i detektivi, Petar Pan samo su dio lektirnih klasika koje bjelovarski školarci imaju priliku obrađivati na Dječjem odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović. Ondje se, naime, već dugi niz godina provodi program „Lektira kroz igru” koji je svojevremeno osmislila sadašnja ravnateljica knjižnice Vjeruška Štivić. Namijenjen je učenicima od prvog pa sve do sedmog razreda osnovne škole, a kako se iz samog naziva „Lektira kroz igru” može naslutiti, lektira se zaista obrađuje na drugačiji način, odnosno kroz igru.

Različite igre

-Organiziramo različite igre i na zabavan način djecu upoznajemo i sa samim književnim djelom i s njegovim autorom. Na taj način prolazimo kroz lektiru koja je obavezna za konkretni mjesec, odnosno lektiru koju učiteljice trenutno obrađuju sa svojim razredom. Na kraju svakog susreta, djeca dobiju evaluacijske listiće kroz koje nas ocjenjuju, a moram reći da uglavnom dobivamo odlične ocjene – zadovoljna je knjižničarka Branka Mikačević koja i ovom prilikom poziva sve učiteljice i nastavnice da sa svojim razredom dođu na program „Lektira kroz igru”. Naime, ovaj program nije namijenjen pojedincima, već organiziranim dolascima školske djece. Jedan susret traje sat i pol, a termin se dogovara ovisno o školskom rasporedu i slobodnim terminima Igraonice gdje se i provodi. Za konkretne dogovore učiteljice i nastavnice hrvatskog jezika, knjižnicu mogu kontaktirati na broj telefona 043 244 447 ili putem e-mail adrese djecji@knjiznica-bjelovar.hr.

Poticanje čitanja

-Kroz ovakve zanimljive programe djeci nudimo dodatni sadržaj. Do sada smo obrađivali brojne lektire – od Pipi Duge Čarape preko Plesne haljine žutog maslačka i Hrabrice pa sve do Pisma iz Zelengrada, a otvoreni smo za dogovore s učiteljicama i nastavnicima. Svakako nam je krajnji cilj poticanje čitanja. Naime, čitanje je iznimno važno od najranije dobi, a ono nas prati kroz školovanje, ali i kroz cijeli život. Probuđuje maštu i odvodi u neke druge svjetove. Uz čitanje, sve generacije bildaju mozak – naglašava naša sugovornica važnost čitanja u svakoj životnoj dobi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!