Sabol je bio svestran, genijalan, proganjan. Sve o fascinantnom životu sada je objedinjeno u knjizi…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Željko Sabol, jedno od najznačajnijih imena u bjelovarskoj kulturi, konačno je dobio knjigu u kojoj se mogu pronaći svi podaci iz njegovog kratkog, ali vrlo slikovitog i zanimljivog života. Bjelovar i Hrvatska u srcu – Željko Sabol naziv je djela koje potpisuje poznati bjelovarski povjesničar dr.sc Željko Karaula, a rezultat je opsežnog istraživanja koje je trajalo duže od godinu dana.

-Inicijativa da se napiše jedna ovakva knjiga o Željku Sabolu potekla je od mojih roditelja koji su ga poznavali. Moj otac išao je s njim u bjelovarsku Gimnaziju. O Željku Sabolu tijekom godina je puno toga ispričano i napisano, no postojale su određene praznine o njegovu životu koje sam istražio i objavio u ovoj knjizi. Također, knjiga donosi odgovore na pitanja koja je od dosad poznatih teza o životu i stvaralaštvu Željka Sabola ispravna – kaže autor Željko Karaula.

Dodaje kako knjiga počiva na tzv. pet ugaonih kamenova, odnosno najintrigantnijih detalja iz života Željka Sabola. Prvi se odnosi na umjetnikove talente. Iako je danas najpoznatiji kao pjesnik čije su pjesme već sedamdesetih godina prošlog stoljeća uvrštene u Zlatnu knjigu hrvatskoga pjesništva, bio je i likovni kritičar. U legendu su ušli i njegovi uglazbljeni stihovi koje su otpjevali neki od najpoznatijih domaćih glazbenika, poput Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Miše Kovača i drugih. Drugi „kamen“ odnosi se na Sabolovo sudjelovanje u Hrvatskom proljeću dok je u Bjelovaru bio član matice Hrvatske, a treći, s tim povezan, na istragu kojoj je podvrgnut zbog svoje domoljubne pjesme Kad izgovorim tvoje ime.

-Možda najzanimljiviji dio istraživanja bio je kada sam dobio pristup sudskoj arhivi bjelovarskog gradskog tužiteljstva i dokumentima iz istrage protiv Sabola. Do sada se znalo kako su jednu od glavnih uloga u njegovu oslobađanju imali književnici i kritičari Igor Mandić i Jure Kaštelan. No, priča je puno šira. Naime, tadašnje Društvo hrvatskih književnika imalo je poseban odbor koji se bavio pomaganjem umjetnicima u sklopu političkih istraga – tumači Karaula.

Nadalje, Karaula u knjizi istražuje i Sabolov djelomično prisilni odlazak iz Bjelovara u Zagreb sedamdesetih godina, nakon kojeg se u rodni Bjelovar vraćao samo povremeno.

-Dolazio je ovamo posjećivati roditelje, no izbjegavao je glavne ulice i ljude, kao da nije želio biti viđen – kaže Karaula.

Posljednja tema, odnosno „ugaoni kamen“ koji Karaula rasvjetljuje u svojoj knjizi je Sabolovo samoubojstvo 1991. godine. Iako već godinama kruže priče kako se ubio jer je bio pogođen agresijom na Hrvatsku, činjenica je da je u to vrijeme bio teško bolestan, neposredno prije smrti bio je na operaciji mozga i bio je psihički rastrojen. Zacijelo ga je pogodio i sam rat, no što je zapravo bilo presudno za odluku da si oduzme život, nikada nećemo moći reći sa sigurnošću.

Željko Karaula svoju je novu knjigu Bjelovarčanima predstavio u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“, a o njoj su govorili i predsjednik bjelovarske Matice hrvatske, izdavača, Vedran Milić, kao i recenzenti Vjenceslav Herout i Mario Kolar. Oni su se složili kako je knjiga Bjelovar i Hrvatska u srcu – Željko Sabol vrijedno djelo koje će biti temelj svim budućim istraživanjima o slanom bjelovarskom pjesniku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!