Hrebak: Granica je prijeđena, a evo gdje bi bilo najbolje mjesto za generalovu bistu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Inicijativa Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije (DOHVT) o postavljanju biste generala Petra Stipetića na spomen-području Barutane mogli bi imati dalekosežne posljedice za spomenuto društvo. Nakon što su se bjelovarski branitelji jednoglasno usprotivili spomenutoj inicijativi, podržao ih je i gradonačelnik Dario Hrebak kojemu smeta što DOHVT nije uputio Gradu Bjelovaru službeni zahtjev za postavljanje biste na spomen-području Barutana.

„DOHVT je na Barutani počelo raditi dobre stvari koje smo svi podržali, uključujući i braniteljske udruge. Međutim, ljuti me što su se neke stvari počele raditi bez znanja grada. Grad je institucija koju treba poštivati i red je da se pita Grad, ne ulazeći u to je li inicijativa dobra ili nije”, komentirao je gradonačelnik Hrebak u četvrtak nakon tiskovne konferencije braniteljskih udruga. Kazao je i da se branitelji ne protive generalu Stipetiću i njegovu doprinosu u Domovinskom ratu, nego onomu što bi Barutana trebala biti.

Mjesto pijeteta

„Barutana je mjesto pijeteta poginulim bjelovarskim domoljubima koji su branili naš grad i nitko ne želi da nešto drugo zasjeni ono za što je Barutana simbol za veliku većinu Bjelovarčana” pojasnio je Hrebak koji smatra da bi generalova bista trebala biti u Stalnom postavu Muzeja Domovinskog rata koji se nalazi u Nazorovoj ulici.

Na pitanje treba li Spomen-područjem Barutana upravljati Gradski muzej Bjelovar, kao što to zahtijevaju braniteljske udruge, Hrebak je odgovorio da će razgovarati s jednima i drugima, ali i da mu se čini da je granica prijeđena.

„Razumijem branitelje jer kod njih postoji određena sumnja što će sljedeće biti na repertoaru DOHVT-a. Grad im je dio spomen-područje Barutane na upravljanje, ali do određenih granica, a granica je na ovaj način prijeđena. Rekao bih da je to bilo nevješto napravljeno, tako se to ne radi. Sjest ću s jednom i drugom stranom, ali u ovom trenutku čini mi se da su stvari otišle predaleko”, kazao je Hrebak.

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!