[FOTO] Hrebak poslao pročelnicu u Ameriku, ima za to dobar razlog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako bi što bolje iskoristili blago koje leži pod nogama Bjelovarčana, bjelovarski gradski oci odlučili su prikupiti iskustva i znanja zemalja koje već godinama koriste geotermalnu energiju. Među takvima su i Amerikanci.

Bjelovarska pročelnica za komunalne djelatnosti Kristina Kocur u Sjedinjenim Američkim Državama upravo sudjeluje na stručnom skupu ‘Harnessing Geothermal District Heating at the Municipal Level’ iz programa International Visitors Leadership koji financira U.S. Department of State. Nakon niza sastanaka s američkim stručnjacima za energiju u Washingtonu, Kocur i ostali predstavnici iz Hrvatske stigli su u Idaho koji ima zanimljivu povijest vezanu uz geotermalne izvore.

-Ovdje smo imali priliku iz prve ruke vidjeti  primjenu geotermalne energije kroz tzv. sustav district heatinga na koji u Idahu griju veći dio grada, kućanstva i ustanove. Najstariji sustav grijanja The Boise Warm Springs Water District datira još iz 1892., a obišli smo i Boise State University – otkrila nam je Kocur.

Nakon Idaha, u planu je i obilazak Rena u Nevadi, uključujući i tamošnje Sveučilište.

-Sastat ćemo se i s predstavnicima tvrtki Ornat Technologies, Inc. te Nevada Division of Minerals, a u planu su i rasprave na raznim okruglim stolovima – kaže pročelnica koja bi stečena iskustva trebala iskoristiti za razvoje bjelovarske geotermalne priče.
Podsjetimo, uz projekt Termi Bjelovar vrijedan preko 250 milijuna kuna u sklopu kojeg će se graditi toplice Velikom Korenovu, Grad u istom prigradskom naselju planira u funkciju staviti još jednu bušotinu. Iz nje bi se u budućnosti trebala grijati pripadajuća poslovna zona, Bjelovarski sajam te gradske ustanove i institucije, i to upravo prema modelu tzv. disctrict heatinga koji je predstavnicima iz Hrvatske ovaj tjedan prezentiran u Idahu. Osim bjelovarske pročelnice, na stručnom putovanju u SAD-u su predstavnici Virovitičko-podravske županije, Osijeka, Svete Nedelje i Agencije za ugljikovodike, a organiziralo ga je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!