Lorena Palošika boluje od aplastične anemije. Evo kako možemo pokušati spasiti njezin, ali i druge živote!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-Nakon puno vaganja i premišljanja, želim objaviti ono što mislim da je najteže, najbolnije i prilično intimno – svoju dijagnozu. Ime joj je aplastična anemija, super je rijetka i odlučila se družiti baš sa mnom! – ove rečenice dio su Facebook objave mlade učiteljice engleskog jezika Lorene Palošike (27) iz Ivanske. Mnogi njezini prijatelji, poznanici, sumještani i kolege ostali su potreseni ovom Loreninom objavom, baš kao i sama Lorena kad je nedavno od liječnika čula svoju dijagnozu. Riječ je o ozbiljnoj bolesti koja se liječi transplantacijom koštane srži. Iako u Hrvatskoj postoji registar i Zaklada Ana Rukavina, donora je iznimno teško naći, a upravo je to potaknulo Lorenu da svoje iskustvo podijeli na internetu.

-Inače na društvenim mrežama ne dijelim skoro ništa. No, ovoga puta sam morala. Željela sam potaknuti ljude da se upišu u registar jer tako mogu nekome spasiti život. Ne nužno meni, no mogu pomoći nekom drugom, a to je velika stvar – priča nam Lorena.

Njezina borba s aplastičnom anemijom započela je početkom godine. Krenulo je, kaže, s glavoboljama i umorom.

-Otprije imam dijagnosticiran Gilbertov sindrom koji podrazumijeva povišenu koncentraciju bilirubina i često uzrokuje umor. Kako sam u to vrijeme radila puno radno vrijeme u školi u Bjelovaru i još popodne s predškolcima u Ivanskoj, prvo sam taj umor pripisala pretrpanom rasporedu, a za glavobolje sam krivila pogrešnu dioptriju. No, kad su mi se po tijelu počele pojavljivati petehije i modrice, shvatila sam da je u pitanju nešto ozbiljnije – prisjeća se Lorena.

Prve pretrage u bjelovarskoj bolnici potvrdile su da se u Loreninom slučaju ne radi o pukoj iscrpljenosti pa je upućena u Zagreb na dodatna testiranja. Liječnici su prvo posumnjali u leukemiju.

-U jednom trenutku isključili su tu mogućnost, no kada mi je liječnik rekao da imaju konačnu dijagnozu i da pozovem nekoga od svojih da bude sa mnom dok ćemo prolaziti kroz detalje, znala sam da nije dobro. A onda mi je ujutro liječnik rekao kako imam aplastčnu anemiju te kako i sama trebam novu koštanu srž – prisjeća se Lorena.

Bio je to veliki šok, kaže, i za nju i za njezinu obitelj.

-Bez obzira na to koliko se pripremate na neku dijagnozu, opet vas ona iznenadi. I dalje, svaki put prilikom razgovora s doktorom moram se podsjećati da govori o bolesti koju ja imam. Nakon objave na Facebooku u kojoj sam otkrila svoju dijagnozu očekivala sam nekoliko komentara, no u nekoliko sati dobila sam mnoštvo poruka, mnogi su ljudi podijelili moju objavu. Posebno me dirnulo poruka prijateljice Kristina koja mi je rekla da zna mlade ljude koji su bili teško bolesni, no koji su ozdravili. Ta njezina rečenica me toliko ohrabrila, zagrlila me je riječima. Tada sam osvijestila da se sve ovo zaista događa meni i rekla sam si – u redu, Lorena, tu smo gdje jesmo, idemo to riješiti – priča naša sugovornica.

Već idući tjedan Lorenu čeka imunosupresivna terapija koja treba spriječiti pogoršanje bolesti i pripremiti njezino tijelo za transplantaciju koštane srži.

-Riječ je o postupku koji zna biti vrlo iscrpljujući i često podrazumijeva određene nuspojave. Ali, nemoguće ga je zaobići i spremna sam na ono što me čeka – kaže Lorena.

Tek će se vidjeti ima li u postojećim bazama donor koji odgovara Loreni. No, nada raste sa svakim novim članom registra. Upravo zbog toga Lorena je svoju dijagnozu odlučila podijeliti sa svima.

-Kao što sam rekla, to možda ne pomogne meni, ali može spasiti život nekom drugom. A to će biti i moja pobjeda – zaključuje ova hrabra mlada žena.

Svi koji još nisu u registru, a žele pomoći Loreni i svima drugima kojima je potrebna transplantacija više informacija mogu pronaći na sljedećim linkovima:

https://zaklada-ana-rukavina.hr/kako-postati-darivatelj/

https://www.kbc-zagreb.hr/hrvatski-registar-dobrovoljnih…


PODIJELI S PRIJATELJIMA!