Više od 300 građana u BBŽ dobilo poziv MORH-a

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na kućne adrese desetak tisuća građana diljem Hrvatske stižu iznenađujući pozivi iz MORH-a u kojem stoji da se moraju javiti u Područne urede za poslove obrane za određivanje ratnog rasporeda. Klikni.hr poslao je upit MORH-u o čemu se točno radi i koliki je broj građana Bjelovarsko-bilogorske županije dobilo poziv.

Popuna pričuvnih postrojbi

-Radi se o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga RH. Razvrstani pričuvnici pozivaju se u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH. Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali im raspored nije mogao biti priopćen tijekom 2020. 2021. i 2022. godine radi pandemije virusa COVID-19 – rekli su nam iz MORH-a i dodaju.

-Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2023. bit će pozvano oko deset tisuća razvrstanih pričuvnika na teritoriju Republike Hrvatske. Što se tiče Bjelovarsko – bilogorske županije tijekom ožujka, travnja i svibnja 2023. godine oko 300 razvrstanih pričuvnika dobilo je ili će dobiti poziv za priopćavanje rasporeda u pričuvne postrojbu Oružanih snaga RH. Razvrstani pričuvnici s tog područja raspoređeni su u Topničko-raketnu pukovniju Bjelovar – odgovorili su nam iz MORH-a.

Povratak vojnog roka?

Inače, umirovljeni general Marinko Krešić iz Hrvatskog generalskog zbora podsjetio je da je vojni rok u Hrvatskoj zamrznut, a ne ukinut te je dodao da se jednom odlukom Sabora vojni rok može vratiti te je naglasio da sve zemlje u okruženju imaju obvezni vojni rok.

-Dobio sam poziv da se javim Područnom uredu i to ću napraviti. Mislim da je to samo nešto u vezi organizacije, ali zbog rata u Ukrajini neki su uplašeni i misle da će biti ne zna šta sada. Nije loše za mladog muškarca da prođe barem šest mjeseci vojnog roka, ali nisam siguran da će se to vratiti – kazao nam je Bjelovarčanin Krešo Matak

Foto – ilustracija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!