Stranica koja donosi sjajne priče o pivu slavi 15. rođendan!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Piše: Mato Pejić

Prije petnaest godina u bespućima virtualne zbiljnosti pojavila specijalizirana web stranica Pivnica.net, posvećena pivu, pivopijama i pivskom gospodarstvu. Iza stranice stoje dva lokalna novinara i ljubitelja pjenušave tekućine, virovitički slobodni novinar, urednik mjesnog news portala i šef festivala reportaže i reportera Goran Gazdek i ja, Mato Pejić s iskustvom lokalnog radija i češkog manjinskog tiska te uređivanja i izdavanja publicističkih knjiga.

Petnaest godina nije naročito dug period. To nije obljetnica koja bi se imala posebno slaviti, pa ni u virtualnom svijetu, iako je on poprilično nov. Međutim, na polju na kojem smo se odlučili sijati, to je uspjeh vrijedan svakog respekta. Te 2008. godine, kada smo pokrenuli portal posvećen pivu na pjenušavoj sceni nije bilo naročitih uzbuđenja – u Hrvatskoj je postojalo sedam industrijskih pivovara, a uz njih postojala je pivovara Medvedgrad s lancem pivnica i pivovara Ličanka kod Gospića. Brojne gostioničarske pivovare, koje su pokrenute sredinom devedesetih, mahom su već prestale raditi, a homebrewing, iz kojeg će se kasnije razviti craft pokret, još je bio u svoja četiri zida.

Ipak smo i tada o pivu pisali svakodnevno i privukli mnogobrojne ljubitelje piva i štiva a na pitanja što se ima toliko pisati o pivu, samo bismo se nasmijali i pozivali ljude da zavire na našu stranicu. A tamo vrvi od sadržaja – sada je na portalu gotovo šest tisuća članaka, od vijesti iz domaćeg i stranog pivarstva, preko reportaža do intervjua, a preko stalnih rubrika o pivskom iskustvu, osnovama pivarstva, povijesti pjenušave tekućine i do kolumni vrsnih autora. Poseban dio prostora posvećen je kulinarstvu, jelima koja se kuhaju s pivom i o slaganju piva i hrane. Pivo vidimo i tražimo u svemu, pa smo jednu rubriku posvetili pivu u stihu i prozi, odnosno literaturi koja opisuje pivo, a drugu opet kvadratima stripova na kojima junaci potežu iz politre. Iz te rubrike nastala je i moja izložba Nacrtaj mi krigl koja je u deset godina postojanja (2009.–2019.) obišla Hrvatsku uzduž i poprijeko, gostujući u muzejima i galerijama, ali i u domovima kulture i ugostiteljskim objektima, upotpunjavala manifestacije Dani češke kulture u nizu mjesta, ali bila i zvijezda Noći muzeja.Portal je iznjedrio još jednu moju izložbu, ovoga puta bile su to fotografije s Oktoberfesta izložene pod nazivom Mojih 25 godina Oktoberfesta, a postav priređen u sklopu festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu pratio je bogat katalog s izborom vlastitih reportaža s najvećeg i najvažnijeg svjetskog festivala piva, koji na stranici ima i posebnu rubriku. U okviru portala izdali smo još jednu knjigu – zbirku kolumni Dražena Matošeca Pjena i njezina braća

Za Pivnicu su pisali i drugi autori zvučnih imena, a niz ih stalno surađuje s portalom i svi to čine iz pukog zadovoljstva, jer portal je neprofitabilan i ne isplaćuje honorare a sve što ostvari od rijetkih donacija ode na tehničko održavanje weba.

Ipak i nakon petnaest godina radimo ovo s jednakim entuzijazmom i raduje nas svaki novi čitatelj i svaka nova pohvala i svaka nova spoznaja da uspijevamo u svojoj misiji da pričamo priče o pivu i tako navedemo čitatelje da zavole pjenušavu tekućinu.

Uz ovu obljetnicu nudimo čitateljima redizajniran,  osvježen, umiven, osuvremenjen i funkcionalniji portal koji lansiramo točno na obljetnicu, u subotu 1. travnja, a vas, dragi prijatelji, molimo da prolistate stranice Pivnice i ako smatrate da je to što radimo vrijedno pozornosti preporučite svojim čitateljima da posegnu za našim štivom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!