Bjelovar ima državnog prvaka u daktilografiji: Fascinantno je koliko znakova može natipkati u 10 minuta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jeste li znali da Bjelovar ima državnog prvaka u daktilografiji? Njegovo ime je Viktor Matraković, učenik je trećeg razreda bjelovarske Ekonomske i birotehničke škole, a na nedavno održanom državnom natjecanju obranio je svoju prošlogodišnju titulu prvaka Hrvatske u daktilografiji. Osim toga, na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu osvojio je sjajno peto mjesto što je ujedno najbolji rezultat na svjetskom natjecanju koji je osvojio neki hrvatski učenik u povijesti tog natjecanja koje se održava od 1995. godine. Na ovim iznimnim uspjesima Viktoru je čestitao i župan Marko Marušić.

Izvanredni uspjesi

– Hvala ti što predstavljaš školu, grad i županiju, ali i što si lani predstavio čitavu Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu na kojem si osvojio sjajno peto mjesto. Tvoji uspjesi su potvrda talenta, rada i truda. Na izvrsnom si putu da napadneš prvo mjesto na svjetskom prvenstvu sljedeće godine u Poljskoj, a tu ćemo mi kao Bjelovarsko-bilogorska županija stajati uz tebe, baš kao i sve naše učenike. Želim ti puno uspjeha u tvom daljem školovanju i budućim natjecanjima – kazao je župan Marušić, dok je državni prvak u daktilografiji pojasnio kako samo natjecanje izgleda. Kako kaže, na samom natjecanju postoje dvije kategorije.
– Jedna je prijepis od 10 minuta, a druga je audiotranskript koji taje 15 minuta. U prijepisu sam postigao rezultat od 5650 znakova u 10 minuta čime sam osvojio prvo mjesto i za 1000 bodova nadmašio drugoplasiranog. U drugoj kategoriji sam uspio napisati 300 znakova u minuti i osvojio sam treće mjesto – pojasnio je Viktor otkrivši kako svakoga dana vježba uz pomoć specijaliziranih internetskih stanica, ali i kako je njegov daktilografski početak bio dosta jednostavan.

Počeo uz igrice, sada napada svjetski broj jedan

– Početak je bio dosta jednostavan. U ranoj dobi svog života počeo sam igrati igrice, no s vremenom sam otkrio da brzo pišem za svoju dob, a moje rezultate prepoznali su i profesori i tako je sve krenulo. Sada se nadam da ću osvojiti prvo mjesto na državnom i svjetskom natjecanju iduće godine – kazao je Viktor dodavši kako ga, uz daktilografiju, zanima i informatika te kako mu je za sada plan školovanje nastaviti na Veleučilištu u Bjelovaru. Da je Viktorov uspjeh zaista izniman, na prijemu kod župana naglasila je Viktorova mentorica Marija Dušek istaknuvši kako je on zaista vrijedan, predan i marljiv što njegov rezultat i pokazao. Ponos zbog učenika svoje škole nje krio ni ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar Vladimir Štefanec.
– Ponosni smo na Viktorov rezultat. On je dvije godine za redom prvak Hrvatske u daktilografiji, a prošlo ljeto je bio i peti na svijetu. Veliko hvala Bjelovarsako-bilogorskoj županiji na prošlogodišnjoj financijskoj pomoći u realizaciji putovanja Viktora i njezine mentorice u Maastricht na svjetsko natjecanje – zaključio je Štefanec.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!