Koliko prostitutki je uhvaćeno ‘na djelu’ u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Naše su čitatelje svojevremeno zaintrigirali članci o navodnim kuplerajima na bjelovarskom području. Dodatna zabava se prema, kako se to često voli reći, kuloarima nudila u jednom kafiću u predgrađu, a šuškanja kažu i kako su i na sjeveru grada Mađarice nudile seksualne usluge sve dok snage reda i mira tome nisu stale na kraj. No, županijske snage reda i mira s tim već neko vrijeme nemaju posla.

-Službenici Policijske uprave bjelovarsko bilogorske nisu nikoga prijavili za omogućavanje ili pomaganje vršenju prostitucije, kao niti za kazneno djelo Prostitucija iz članka 157. Kaznenog zakona – odgovorili su iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske na naš upit koliko su ove i prošle godine izdali kazni zbog prostitucije.

Strože kazne

No, kako piše Jutarnji, kazne za prostituciju bi uskoro mogle biti strože. Izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira će se novčane kazne višestruko povećati jer nemaju odvraćajući učinak za počinitelje. Sada iznose od 20 do 170 eura, a još nije poznato koliko će iznositi i s koliko će se kažnjavati prostitucija. Zna se, međutim, da će se i dalje kažnjavati samo prostitutke, ali ne i njihove mušterije, klijenti, a Hrvatska se tim pravcem udaljava od ostalih EU zemalja. Hrvatska je naime sa zakonom iz 1977. jedina članica Europske unije koja kažnjava prodaju seksualnih usluga iako međunarodni pravni standardi kažu da se osobe koje prodaju seksualne usluge ne bi trebale kažnjavati jer to i rade zato što se nalaze u lošijoj poziciji. Dodatno kažnjavanje će ih samo gurnuti još dublje. Druge europske zemlje su se odlučile za drugačiji pristup.

-Različite su prakse u smislu modela koje neke zemlje primjenjuju. U pojedinim zemljama postoji kriminalizacija samo klijenata jer se smatra da će se na taj način možda smanjiti potražnja za seksualnim uslugama. Drugi dio zemalja je uveo legalizaciju, pa je dobrovoljna prostitucija odraslih osoba legalna, a treći krug zemalja je uveo neki od oblika dekriminalizacije bilo djelomične ili potpune – navodi Marija Antić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, suradnica na projektu PROREG Regulacija prostitucije u Hrvatskoj.

Legalizacija ili kažnjavanje klijenata?

Nizozemska, Austrija i Njemačka su primjerice prostituciju legalizirale, a nordijske zemlje, Irska i Francuska kažnjavaju klijente. Kažnjavanje onih koje/i se time bave negativno utječe na njihovu sigurnost, zdravlje i dobrobit, pa bi se i mi trebali voditi time, smatra naša sugovornica.

-Mi bi svakako trebali ići najprije u smjeru dekriminalizacije i prestati kažnjavati osobe koje se bave prostitucijom, a sam model treba biti predmet šire društvene i političke rasprave. Po mom osobnom mišljenju se najboljim čini belgijski sustav koji uz dekriminalizaciju prodaje seksualnih usluga, dodatno regulira pristup socijalnim, radnim i zdravstvenim uslugama za seksualne radnice/ke – navodi Antić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!