U Đurđevcu imaju novu devu, evo kad je možete otići vidjeti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zoološki vrt Hrvatska Sahara u Đurđevcu već je nekoliko dana bogatiji za novu stanovnicu. Riječ je o malenoj devi koja je na svijet, stigla posve slučajno, i na sreću za njezinu majku, a i djelatnike zoološkog, vrlo uobičajeno, bez nekakvih poteškoća.

– Došla je na svijet u petak, 24. ožujka, u popodnevnim satima. Moj kolega je otišao na gablec, vratio se i ostao ugodno iznenađen što je zatekao, jer je deva odradila sama porod, što je zapravo kod njih prirodno – kaže Damir Hodalić, timaritelj u Hrvatskoj Sahari.

Mala ženka deve stigla je nakon što je njezina majka bila gravidna gotovo godinu dana, što je posve uobičajeno kod deva koje ne žive u divljini. Naime, deve u divljini gravidne su od 12 do 14 mjeseci, a to varira zbog dostupnosti hrane. Ipak, u Đurđevcu je gravidnost prošla uredno, a od dolaska prošlog mladunca deve prošle su dvije godine.

Mala nova pridošlica još nema ime, a iz Hrvatske Sahare poručuju kako će se i ovoga puta u odabir imena uključiti građani.

– Najvjerojatnije ćemo opet naše posjetitelje zamoliti za malo angažmana kod odabira imena. Ipak, to je veselje svima, a posebno najmlađima koji nas posjećuju i najviše se raduju svemu što vide. Mislim da ćemo opet ime tražiti preko društvenih mreža – pojašnjava.

Inače, uz deve, u Hrvatskoj Sahari živi 65 životinja u 14 životinjskih vrsta. Od egzotičnih, uz deve tamo su i ljame i paunovi, a domaće životinje koje tamo žive su posebne zbog svog patuljastog rasta. Tamo žive patuljaste koze i ovce, poniji, magarci, vijetnamske svinje i čitavu paletu peradi poput biserki, patki, guski, kokoši i pijetlova.

Otvoreni su svaki radni dan od 10 do 16, a tako je i vikendom, iako je u planu produžiti radno vrijeme vikendom do 18 sati. Otvoreni će biti i za Uskrs, pa su svi pozvani doći tamo i vidjeti što sve nude.

– Ovom prilikom pozivam sve da dođu do Đurđevca, možda budu takve sreće da mama izvede svoju curicu van na šetnju i da pogledaju najmanju članicu našeg zoološkog vrta – poziva Hodalić.

 

FOTO: Privatna arhiva/Damir Hodalić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!