Hrebak: Evo što moramo učiniti da bismo bili energetski neovisni!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar je predstavio studiju svojih geotermalnih potencijala, a povod je završetak natječaja za izvođača radova na izgradnji termalne bušotine u Velikom Korenovu. Pretpostavka je da se ondje, na oko 1500 metara, nalazi toplu vodu oko 70 stupnjeva kojima bi se trebale grijati buduće Toplice, Zona Korenovo, Sajam i još neke tvrtke.

– Na natječaju je bio jedan ponuđač, renomirana španjolska tvrtka IPM, a podizvođač će za njih biti hrvatska tvrtka Crosco. Ja se nadam da će izvođači, nakon potpisa ugovora za otprilike pola godine nabaviti potrebni materijal. Vjerujem da ćemo sredinom jeseni početi bušiti. Ukupna vrijednost radova je 3,5 milijuna eura. Od toga 1,3 milijuna daju Norveška, Lihtenštajn i Island. Grad Bjelovar javio se na javni poziv Fonda za regionalni razvoj, zatražio milijun eura, pa se nadamo da ćemo to dobiti. Ako se ostvari, grad će s 30 posto odnosno milijun eura sufinancirati radove – pojasnio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Što se tiče istraživanja geotermalnog potencijala, kaže Hrebak, na tome su proteklih pet godina radili s brojnim stručnjacima i dobili djelomični uvid u to što imaju i što trebaju raditi.

– Bjelovaru treba pet do sedam bušotina kako bi bio posve energetski neovisni grad. Jedna od mogućih lokacija je i na gradskom nogometnom stadionu u čijem se bližem krugu nalaze velika naselja, trgovački centri, bolnica, odnosno veliki potrošači koji mogu iskoristiti tu bušotinu – kazao je Hrebak i rekao kako se nada da će kroz neko vrijeme geotermalna i solarna energija grad dovesti do potpune neovisnosti. Posebno jer je izašao natječaj za energetsku efikasnost, pa se nadaju da će kroz njega 20-ak zgrada u gradu dobiti solarne panele i solarne mini elektrane.

Konzultant na ovom projektu i stručnjak, Stjepan Škrlec rekao je kako je cilj studije bio vidjeti geotermalni potencijal grada.

– Cilj studije je bilo saznati ima li smisla krenuti dalje, može li se Bjelovar grijati iz geotermalne elektrane, koji bi se objekti mogli grijati i drugo. Dogovorili smo se da provjerimo lokaciju oko koje se može puno toga napraviti odnosno puno toga grijati, pa smo odabrali gradski stadion. Bio sam tu se geodetima koji su procijenili da na prostoru stadiona možemo dobiti lokacijsku dozvolu za izradu bušotine. Karte izrađene na temelju seizmičkih profila su nam dale temelj. Mi sada imamo jednu točku i kartu gdje u svakom trenu možemo locirati tri do pet bušotina. Time bi 60 posto centra grada mogli grijati geotermalnom energijom – pojašnjava Škrlec.

U gradu zaključuju da na potencijalnim gradskim bušotinama, zbog dubine tla, mogu računati na slične parametre u dubini i toplini kao kod korenovske bušotine. No, dodatne informacije dobit će kad krenu raditi na bušotini u Velikom Korenovu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!