[FOTO] Učenici iz Malog Trojstva nastavu prate na pilates loptama!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – U sklopu preventivnog projekta “Prijateljskom stranom, dugoročnom branom, svi zajedno jer nije nam svejedno” financiranom od strane resornog Ministarstva, u matičnoj školi Veliko Trojstvo uređen je ugodan kutak za druženje, otkriva ravnateljica Sanja Vranješević.

– Radi se o jednom ugodnom i poticajnom kutku za rad koji je primjeren dobi učenika te djeci s teškoćama. U tom kutku učenici kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme između nastavnih sati. Može se koristiti za suradničko učenje i vršnjačko pomaganje te za pisanje zadaće, ali isto tako služi i kao prostor gdje učenici putnici mogu čekati autobuse – kaže Vranješević.

U tijeku je osnivanje i volonterskog-školskog kluba u suradnji s Društvom naša djeca Veliko Trojstvo kao i tima za vršnjačko poučavanje i pomoć nazvanog ZIP tim – Zabavno i poučno.

– Isto tako, u sklopu projekta provodimo kvalitetne razgovore s ravnateljicom škole, odnosno sa mnom, kao i sa stručnom službom škole. Dakle, predstavnici Vijeća učenika svaki zadnji petak u mjesecu imaju s nama razgovore gdje nam govore o svojim problemima, ali i o idejama. Te razgovore smo nazvali ČIPS – Čaj i pedagoški savjeti – rekla je ravnateljica.

U sklopu projekta nabavljeno je i puno sportskih rekvizita, a među njima su i pilates lopte na kojima ujedno hopsaju i prate nastavu osam učenika i učenica Područne škole Malo Trojstvo. Kako su djeca reagirala, zna iz prve ruke učiteljica u Područnoj školi Marijana Nikić.

– S mog stajališta djeca su jako zadovoljna. Čim su lopte došle, njihovo raspoloženje odmah je postalo puno bolje i veselije, a samim time nekako mi se u nastavi čine mirniji, iako lopta sama po sebi ne djeluje kao neko mirno sredstvo. Međutim, djecu kojima je inače dosta naporno sjediti, to stalno gibanje ipak nekako umiri – kaže Nikić.

Ideja je nastala kao poticaj učenicima da uspravnije sjede odnosno ispravnije drže svoje tijelo dok sjede, kaže učiteljica.

– Kako bi održali ravnotežu na lopti, učenici trebaju aktivirati puno mišića na svom tijelu, trbušne, leđne. To onda indirektno djeluje i na njihovo zdravlje kralježnice i na taj način lopta im može pomoći i dugoročno u prevenciji ozljede leđa, ali i u bolovima u leđima. Kada su mišići snažni tada se i uspravnije držimo, nema pritiska na prsni koš pa djeca pravilnije i dišu – dodaje.

Ne koriste se pilates lopte samo za sjedenje.

– Koristimo lopte i za vježbanje, istezanje. Nama je nastava koncipirana tako da nemamo male odmore nego imamo jedan veliki odmor prilikom kojeg iskoristimo lopte za istezanje te predah između satova u školi – poručuje Nikić.

Kako je zbilja hopsati na satu, provjerili smo s učenicima.

– Nama je svima jako zabavno biti na loptama, jako je cool i preporučio bih i ostaloj djeci da barem jednom u životu sjednu na loptu. Zanimljive su lopte jer na njima možemo i vježbati, jednostavno su zabavne – kaže Andrija Posavec.

– Meni je udobnije sjediti na lopti za vrijeme nastave i lakše mi je pisati zato što mogu skakati. Inače, za vrijeme odmora legnemo na strunjače i onda s nogama dobacujemo jedni drugima loptu, a znamo se i istezati – rekla je Lea Turkalj.

– Meni su lopte zanimljive zato što nam ravnaju leđa i možemo se igrati s njima. Pola vremena na satu hopsamo na lopti, ali isto toliko smo i mirni. Preporučila bih drugoj djeci da isprobaju loptu jer se više trudimo dok pišemo, a i ravnamo leđa – rekla je Lana Pajdak.

Ovih dana pilates lopte dobili su i učenici Područne škole Šandrovac.

Osnovna škola Veliko Trojstvo još planira nabaviti određeni broj stolaca kojima bi se upotpunili kutci u školi gdje djeca mogu provoditi slobodno vrijeme.

FOTO: OŠ Veliko Trojstvo i PŠ Malo Trojstvo

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!