Nagrađivana nastavnica Alenka Njegovac smatra da djeci ne treba braniti tehniku. Evo zašto!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Lijepe vijesti stižu nam iz Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar čija je nastavnica Alenka Njegovac dobitnica Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“. Nastavnicu je na Odbor za dodjelu nagrada, koji djeluje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prijavila Zajednica tehničke kulture Daruvar nakon čega se Njegovac našla među deset nagrađenih pojedinaca za godišnju nagradu za izniman doprinos u tehničkoj kulturi.

– U nastavi Tehničke kulture sam od 1993. godine, a inače sam po struci diplomirani inženjer strojarstva. Nažalost, u struci nisam nikada radila već odmah u školi, a položila sam sve pedagoške predmete. No, otpočetka nije bila dovoljna samo nastava tehničkog nego sam poticala i razne izvannastavne aktivnosti, od fotografije do modelarstva, maketarstva, informatike, robotike, automatike, a u sve to sam pokušala uključiti što više učenika – rekla je Njegovac.

Svestrana nastavnica sudjeluje i u brojnim izvannastavnim aktivnostima.

– Aktivna sam u Foto Film klubu Daruvar gdje organiziramo radionice fotografije, izložbe, pripremamo učenike za natjecanja mladih tehničara jer tu također postoji kategorija fotografija. Baš u toj kategoriji prošle godine moja učenica je osvojila treće mjesto na državnom natjecanju. Od prošle godine, Zajednica tehničke kulture Daruvar provodi jedan veliki projekt gdje smo mi opremili prostor na dvije etaže, nabavili smo opremu, a još nam dio treba stići. Projekt traje do kraja godine, a uključuje doista puno radionica koje smo odradili. Primjerice, radionica 3D printanja koju sam vodila. Zatim su bile radionice micro:bit, radio amateri, fotografi. Još će biti dosta radionica na temu robotike, automatike, modelarstva. U sve pokušavamo uključiti klubove koji djeluju u Daruvaru te povezati školu i učenike – rekla je.

Iako to nije bio njezin prvi odabir, rad u školi i s učenicima, nastavnici se jako sviđa.

– Lijepo je raditi u školi, pogotovo kada su učenici zainteresirani. Predajem informatiku koja je u petom i šestom razredu obavezna, a u sedmom i osmom izborni predmet. Na izbornoj informatici ostaje puno učenika. Isto tako, predajem tehničku kulturu u dva razreda. Sada imam petaše, vole praktičan rad, rezati, crtati, sastavljati. I u izvannastavnim aktivnostima ih nastojim što više potaknuti – navodi Njegovac.

Nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“ nije nastavnici prvo priznanje.

– Prošle i pretprošle godine dobila sam nagradu za najboljeg učitelja u školi, a prije nekoliko godina, točnije 2018., nagradu Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture – kaže Njegovac.

No, aktivnostima nastavnice Njegovac ni su nije kraj jer je aktivna i u mnogim udrugama.

– Prva udruga gdje sam pristupila još 90-ih godina je Foto Film klub Daruvar, zatim je tu Udruga pedagoga tehničke kulture, Udruga informatičara, aktivna sam u Zajednici tehničke kulture Daruvar koji su me i predložili za nagradu na čemu sam im jako zahvalna. Najnovije je što sam postala tajnica u Udruzi informatičara BBŽ – navodi.

Njegovac smatra da djeci ne treba braniti tehniku već da s njom moraju rasti, sukladno dobu u kojemu žive.

– Djeca moraju biti izložena tehnici jer bit će zaostataka ako nisu. Naravno, treba postojati ograničenje i granice normale, ali djeca moraju biti izložena. To je moje mišljenje – zaključuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!