Županijske mjere za obrtnike pokazuju rezultate: ‘Poslovanje nam je unaprjeđeno, javljamo se i ove godine’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Župan Marko Marušić danas je posjetio obrt ‘Barkop’ koji se nalazi u Bjelovaru. Naime, obrt je to u vlasništvu Dalibora Bartolića koji je prošle godine koristio bespovratne poticaje Bjelovarsko-bilogorske županije. 

-Koristio sam mjere Županije i puno su mi pomogle. Koristio sam dvije mjere, jednu za sufinanciranje nabavke opreme i za uređenje prostornog prostora. To je pomoglo za unaprjeđenje poslovanja i meni je to puno značilo kako materijalno tako i na način da imate osjećaj da netko vodi brigu o vama i spreman je pomoći i poticati da nastavite raditi – kazao je Bartolić koji u svojem obrtu ima 20 zaposlenih osoba te ističe da ima mnogo posla u niskogradnji. 

Župan Marko Marušić istaknuo je da Županija pomaže obrtnike na razne načine. 

-Drago mi je da sam ovdje, da možemo vidjeti kako rezultiraju mjere od prošle godine i u koju svrhu su se utrošile. Nastavljamo i ove godine s mjerama poticaja našim obrtnicima, raspisali smo već tri mjere od ukupno deset mjera koje planiramo raspisati tijekom godine. Sada je javni poziv raspisan za mjeru sufinanciranja izrade dokumentacije za prijavu na EU fondove kao i na nacionalne izvore kako bi se naši obrtnici i gospodarstvenici mogli javiti na te prijave – kazao je župan Marušić i dodaje. 

-Druga mjera na koju se naši obrtnici mogu javiti je sufinanciranje certificiranja, dakle potvrđivanje tradicijskih obrta. Nastavljamo dalje u suradnji s Obrtničkom komorom planirati koje mjere raspisati kako bi mogli obrtnicima što više pomoći. Te ostale mjere ćemo raspisati tijekom svibnja i rujna i ukupni iznos od dva milijuna kuna koje smo planirali u našem županijskom proračunu ćemo na najbolji mogući način iskoristiti. To je, inače, za 10 posto više nego prošle godine – kazao je župan Marušić. 

Damir Pavec, predsjednik Obrtničke komore BBŽ istaknuo je da su prošle godine najtraženije mjere bile za novootvorene obrte, te za opremu i uređenje radionica. 

-Sada je zanimljiva mjera poticanje certificiranja radionica prema EU standardima. U toj mjeri Županija ne sufinancira već u potpunosti financira uvođenje tradicijskih i umjetničkih obrta kako bi ljudi dobili uvjerenje da su tradicijski ili umjetnički obrt. To je jako bitno jer tradicijski obrti su uglavnom obiteljski obrti gdje se prenosi tradicija s koljena na koljeno, gdje nije veliki profit pa se mlađe generacije slabije bave s takvim proizvodima, a opet oni su važni jer predstavljaju kulturu i povijest jednog kraja i naroda – kazao je Pavec koji je dodao da s današnjim danom u BBŽ-u djeluje 1353 obrta 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!