Bajs je Marušiću ostavio milijunski dug, a nikad nije objasnio kako bi ga otplatio da je ostao župan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bivšem bjelovarsko-bilogorskom županu Damiru Bajsu izgradnja nove bolnice u Bjelovaru trebala je biti glavni adut u kampanji za prošle lokalne izbore. Velebni projekt isticao je u svakom javnom nastupu, a kad je u svibnju 2021. izgubio izbore, svima je postalo je jasno kako nova bolnica zapravo predstavlja Bajsova „Potemkinova sela“. Za 270 milijuna vrijedan projekt bivši župan nije osigurao niti trećinu potrebnog novca, a stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije kreditno je zadužio za više od 200 milijuna kuna. Taj se dug trebao vraćati iz decentraliziranih sredstava za ukupno županijsko zdravstvo, dakle za sve zdravstvene ustanove, a nikada nije objasnio kako bi u tom slučaju iste te ustanove podmirivale ostale troškove.

Bajsova šarena laž još je strašnija kad se u obzir uzme činjenica da je spomenutih 270 milijuna kuna predviđeno samo za izgradnju objekta. Još minimalno 70 milijuna kuna trebalo je odnekud smisliti za opremanje nove zgrade. Izgradnju bolnice čitavo su vrijeme pratili skandali – od potpisivanja čitavog niza upitnih ankesa ugovoru o izgradnji zbog kojih su troškovi stalno rasli, do prekrajanja projekta.

Kad je izgubio izbore, Bajs je možda i odahnuo jer to, kao ni druge financijske dubioze koje je ostavio, a koje nisu tema ovog članka, više nisu bile njegova briga.

Jedan od glavnih zadataka nove županijske vlasti predvođene županom Markom Marušićem (HDZ) bilo je pronaći rješenje za izgledni kolaps županijskog zdravstvenog sustava. Marušić na raspolaganju nije imao previše mogućnosti pa je, nakon detaljne analize stanja, pokucao na vrata premijera Plenkovića i ministra Beroša. Kako ni u državnom proračunu nema previše novca za manevarske situacije, u rješavanje problema krenulo se korak po korak. Rupe su se krpale pomalo, prvo je zahvaljujući amandmanu zastupnika Totgergelija stigla ‘sića’ od dva milijuna koja je bila potrebna samo da se pokrpaju ‘tekući minusi’ za 2021. godinu. Župan Marušić u međuvremenu je nastavio obilaziti ministarstva, računalo se, procjenjivalo i preračunavalo. Zahvaljujući tom angažmanu, Vlada je ubrzo opet posegnula u državni proračun za otplatu jedne pa druge rate kredita, da bi na koncu preuzela sve obveze, uključujući i onu vezanu uz milijunsko opremanje nove bolničke zgrade.

Time je spašen zdravstveni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije te na višu razinu podignut zdravstveni standard za sve pacijente koji gravitiraju toj ustanovi. Ništa manje važno nije i to što će zahvaljujući ovom potezu Vlade i potpunom preuzimanju financijskih obveza vezanih uz bolnicu Bjelovarsko-bilogorska županija vlastita sredstva moći preusmjeriti u druge važne projekte, ali i krpanje rupa koje su za bivšom županijskom garniturom ostale u nekim drugim resorima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!