Dječji odjel bjelovarske knjižnice u utorak seli na novu lokaciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U konstrukcijsku obnovu uskoro kreće i zgrada Dječjeg odjela bjelovarske Narodne knjižnice „Petra Preradovića“ na Šetalištu dr. Ivše Lebovića. Ovih dana očekuje se raspisivanje javne nabave, a nakon toga i početak radova zbog kojih odjel privremeno mora iseliti iz zgrade. Razmatralo se nekoliko lokacija, uključujući i zgradu Elektrometala u Rusanovoj ulici, no na koncu je odluka pala na sam centar grada.

-U utorak počinjemo preseljenje u prostor galerije Fotokluba Bjelovar i Zajednice tehničke kulture na Trgu Eugena Kvaternika, na kat tzv. Omladinskog doma. Time se knjižnica na neki način vraća kući, s obzirom da je svojedobno ondje bio Odjel za odrasle – priča nam ravnateljica Narodne knjižnice Vjeruška Štivić.

Još u ponedjeljak korisnici će imati priliku na Dječjem odjelu posuditi knjige i drugu građu, a nakon toga će knjižnica biti nedostupna dva do tri tjedna. S obzirom da je prostor u koji sele puno manji od dosadašnjeg, korisnicima će do daljnjega biti dostupno ono najnužnije.

-U novom prostoru na raspolaganju će biti lektire, popularni naslovi koji se čitaju iz užitka u slobodno vrijeme i nešto neknjižne građe. Veći dio građe bit će do završetka obnove naše zgrade pohranjen u spremištu – kaže Štivić.

Dobra vijest je da se nastavljaju svi redovni programi knjižnice. Dio njih će se provoditi u potkrovlju Omladinskog doma, u prostoru Zajednice tehničke kulture, a dio u podrumu zgrade, u Bjelovarskom kazalištu. Igraonica bi u funkciji mogla biti već za desetak dana, a druženja će se odvijati u matičnoj zgradi knjižnice, u prostoru čitaonice koja se privremeno seli na Studijski odjel.

-Pred nama je jako puno posla i vrlo izazovno razdoblje, no jako smo uzbuđeni i sretni jer će zgrada Dječjeg odjela biti obnovljena. Ovim putem zahvaljujem svima koji su nam izašli u susret, Zajednici tehničke kulture, Fotoklubu, Bjelovarskom kazalištu i svima drugima – kaže ravnateljica Štivić.

Kad će se „mala knjižnica“ vratiti u svoj stari, ali obnovljeni prostor, teško je procijeniti. Sama konstrukcija obnova mora biti završena do kraja lipnja i to, kažu u Gradu, ne bi trebao biti problem.

-Sve do nedavnog progleda zgrade nismo bili ni svjesni koliko je ona zapravo oštećena u potresu. U sklopu konstrukcijske obnove bit će postavljena ojačanja kako bi mogla izdržati potencijalne buduće nepogode. Osim toga, na zgradu će se postaviti i deka koje do sada nije bilo pa ćemo dobiti novi prostor u potkrovlju koji ćemo znati iskoristiti, makar kao skladište – kaže Štivić.

No, konstrukcijska obnova je tek prva faza obnove. Nakon toga je na redu sveobuhvatna obnova, koja podrazumijeva postavljanje nove stolarije, ovojnice, a nakon toga slijedi i opremanje zgrade.

-Zgrada nikada nije u potpunosti opremljena kao dječji odjel jer je to prvotno bio Studijski odjel i upravna zgrada. Sada, nakon ove obnove, to će biti prava mala moderna dječja knjižnica što veseli sve nas zaposlenike, a vjerujem da će posebno razveseliti naše malene korisnike – zaključuje ravnateljica.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!