Župan Marušić: ‘Sinergija djeluje! Vlada preuzima kredite i troškove opremanja bolnice’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske jednoglasno je prihvaćeno pokrivanje kreditnih obveza bjelovarske bolnice kao i financiranje iste o čemu smo danas prvi izvijestili. 

Ispred nove zgrade Opće bolnice ‘Dr. Anđelko Višić’ župan Marko Marušić komentirao je odluku Vlade. 

-Odlične vijesti iz Zagreba. Na sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojene su dvije odluke u vezi naše bjelovarske bolnice. Prva odluka je vezana uz davanje odobrenja za sporazum između Ministarstva zdravstva, Bjelovarsko-bilogorske županije i bjelovarske bolnice o preuzimanju obveza onih toliko spominjanih dvaju kredita kao i obvezu završetka opremanja bolnice. Druga odluka vezana je uz davanje suglasnosti ministarstvu zdravstva o preuzimanju svih obveza na teret sredstava državnog proračuna – kazao je župan Marušić i dodaje. 

-Tim činom je spriječen kolaps županijskog zdravstvenog sustava jer ovi krediti koji nam sada dolaze na naplatu, a riječ je o 17 milijuna kuna, ne bi mogli pokriti ni sa svim decentraliziranim sredstvima za svih pet zdravstvenih ustanova. A da ne spominjem opremanje bolnice za koje je potrebno 70 milijuna kuna. Dakle, sada ovim činom Vlade RH spriječen je kolaps sustava jer naslijedili smo kredite, praznu bolnicu, gole zidove i ovim činom ćemo spasiti zdravstveni sustav, ali i podići kvalitetu zdravstvene usluge – kazao je župan Marušić. 

Iduće godine bolnica potpuno opremljena

Ističe da će do kraja godine bolnica većim dijelom biti opremljena, a do kraja iduće se očekuje da će biti potpuno opremljena. 

-Koristim sada priliku da se zahvalim predsjedniku Vlade RH i resornim ministarstvima na podršci. Spočitavalo se da je HDZ bio protiv ove bolnice, ali i ovo dokazuje da to nije bila istina i ovo je također dokaz da ta sinergija djeluje i što sve zajedno činimo za korist naših sugrađana – rekao je župan Marušić i dodaje. 

-Dakle, 200 milijuna kuna obveza će Vlada preuzeti na sebe, govorim još u kunama jer su krediti potpisani u kunama. Bolnica je radila i troškovnik koji je potreban da se kompletno opremi bolnica, a on iznosi 70 milijuna kuna i to će osigurati Vlada RH. 50 milijuna kuna za opremanje bolnice je osigurano u ovogodišnjem proračunu, a ostatak od 20 milijuna će biti do kraja iduće godine – kazao je župan Marušić. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!