Daruvar će idućih deset dana biti centar svemira!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predavanjem naziva Sunce, koje je ujedno i glavna tema ovogodišnje manifestacije, večeras se otvara 10 Dana astronomije u Daruvaru.

– To je jedina zvijezda koju vidimo po danu, pa je to naša zvijezda koja nam daje život, ali vjerojatno će nam ga i oduzeti za milijardu, milijardu i po godina, kada će progutati našu Zemljicu. Ali o tome će više reći doktor znanosti Bojan Vršnak – kaže Toni Boroš, tajnik Astronomskog društva Kumova Slama Daruvar.

Manifestacija će kroz 10 dana privući brojne zaljubljenike u teme vezane uz svemir, ali i Zemlju. Poznati hrvatski seizmolog, profesor doktor znanosti Marijan Herak, održati predavanje u subotu u 19 sati.

– A kako će mu se drugačije zvati predavanje nego “Potres!”, a to je sada ono što nas sve zanima. Ja sam ga zamolio da se malo više osvrne na mogućnost potresa na našem terenu. Kako to izgleda, koliko su mogući jaki potresi. Mislim da će ljude zanimati ta tema i da će to predavanje biti izuzetno dobro posjećeno – kaže Boroš.

U Daruvaru će se nadolazećeg vikenda održati i skupština Hrvatskog astronomskog saveza i susret astronomskih društva iz čitave Hrvatske, a u subotu počinje “International Dark sky week 2023”.

– Mi ćemo to obilježiti i zbog Parka tamnog neba Vrani kamen koji se nalazi devet kilometara od centra grada. Ako bude vedro, gledat ćemo noćno nebo s trga, a pokušat ćemo i gasiti svjetla, barem na sat vremena svaku večer – priča Boroš.

Kroz 10 dana, održat će se razne radionicama za najmlađe pod nazivom astro vrtići, radionicama i predavanjima za osnovnoškolce i srednjoškolce kao i promatranjem sunca za sve građanstvo, ako vremenske prilike to dozvole. Zanimljiva predavanja na rasporedu su gotovo svake večeri od 19 sati. Tako će u ponedjeljak, Ante Radonić pričati o najnovijim istraživanjima i uzbudljivim novim svemirskim misijama. U utorak će u isto vrijeme doktor Lovro Palaversa ispričati kratku povijest Mliječnog puta, odnosno Kumove slame. U srijedu će fokus biti na predavanju Korada Korlevića.

– To je predavanje koje uvijek ima preko 200 posjetitelja. On ima predavanje, pomalo i filozofsko: “Budućnost pripada nama koji smo, još uvijek, voljni zasukati rukave”. Mislim da će ljudi po naslovu shvatiti da će tu biti svega, a fokus je na umjetnoj inteligenciji – pojašnjava Boroš.

U četvrtak će predavanje održati doktor znanosti Saša Ceci, a moderirat će ga Mato Pejić. U petak će doktorica znanosti Varnesa Smolčić pričati o tome kako je nastao Sunčev sustav, a za kraj, u subotu će doktorica znanosti Lana Ceraj održati predavanje u lovu na kozmičke zvijeri. Sva predavanja, baš kao i radionice, osim ako nije drugačije navedeno, održat će se u Društveno-kulturnom centru Daruvara. Ulaz je slobodan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!