Nova škola u Bjelovaru će biti izgrađena bez troška za gradski proračun. Evo kako…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 17. sjednica Gradskog vijeća koja je tradicionalno počela aktualnim satom na kojem nije prisustvovao gradonačelnik Dario Hrebak, stoga je na većinu pitanja odgovarao dogradonačelnik Igor Brajdić. Pitanja su odlučili postaviti vladajući iz HSLS-a, a iz oporbenih redova samo Damir Bajs. 

Zlatka Pemper (HSLS) – Zanima me ima li kakvih novosti po pitanju izgradnje VI. osnove škole u Bjelovaru?

Zdravko Pavec, savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport u Gradu Bjelovaru rekao je da je prošli tjedan održan sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja. 

Stopostotno financiranje

– Prošli tjedan održan je sastanak gdje je ministar Fuch predstavio projekte izgradnje, rekonstrukcija i opremanja škola. Bitna razlika naspram najavljenog natječaja prije nekoliko mjeseci je to što su osigurana dodatna sredstva za izgradnju škola. Radi se o značajnom povećanju jer prije su bile najavljene dvije milijarde kuna, a sada se radi oko 6.5 milijuna kuna – kazao je Pavec i nastavio. 

-To znači da će naše škole koje ćemo prijavljivati imati stopostotno financiranje za izgradnju, a u to ulazi i sportska dvorana. Jedini uvjet za stopostotno financiranje je da su škole i dvorane projektirane prema novim pedagoškim standardima. Ti standardi su doneseni ove godine, a mi smo već projektirali našu školu i našu dvoranu, dobili lokacijsku i građevinsku dozvolim, stoga ćemo morati napraviti doprojektiranje kako bi nam projekt bio sto posto prihvatljiv – rekao je Pavec i nastavlja. 

-Ono što je bitna razlika novog standarda naspram starog je što škole više nisu ograničene s tim da jedna škola može imati maksimalno 20 učionica i 560 učenika, već sada možemo imati školu s 40 učionica i 1120 učenika. To znači da ćemo u razgovoru s našim ravnateljima vidjeti postoji li potreba da dodatno projektiramo dodatni broj učionica kako bi sve škole, kada se ova nova izgradi, imali uvjete za jednosmjensku nastavu – zaključio je Pavec.

Vijećnicu Pemper zanimalo je i kako stoje bjelovarske škole po pitanju cjelodnevne nastave, na što je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić odgovorio da ni jedna škola u Bjelovaru neće ići u eksperiment cjelodnevne nastave što pozdravlja. 

-Struka u bjelovarskim školama je rekla da neće ići u taj eksperiment. Pozdravljam tu odluku jer s time bi se čak djeca možda otuđila od obitelji – rekao je, između ostalog, zamjenik gradonačlenika Igor Brajdić. 

Manje radnog stanovništva

Mario Holiček (HSLS) pitao je kakvo stanje gospodarstva u gradu Bjelovaru?

Zamjenik Brajdić je rekao da periodički prate trendove u gospodarstvu. 

-Od 2011. godine do 2021 godine imamo 3.500 manje radno aktivnih ljudi što je loše, ali u odnosu na druge gradove u državi Bjelovar još dobro stoji. Ono što me veseli je to da su trendovi pozitivni u svim segmentima, dakle u posljednjih šest godina broj obrta se povećao za 136, imamo 147 tvrtki više nego prije šest godina. Procijenjena stopa nezaposlenosti se smanjila za 50 posto – rekao je, između ostalog Brajdić. 

Željko Žulić (HSLS)  pitao je o građevinskim radovima u gradu Bjelovaru. 

Igor Brajdić: Imamo radove vrijedne 27 milijuna eura. To je povijesno u našem gradu. Radi se na radovima konstrukcijskih obnova, radimo s Komunalcem na projektu suvremenog gospodarenja otpadom, to je projekt vrijedan 13 milijuna eura. Tu je i obnova korza, žile kucavice grada Bjelovara vrijedna 1.5 milijuna eura. Ulažemo i 1.5 milijuna eura u održavanja cesta, graba i ostalih stvari – kazao je dogradonačelnik Brajdić. 

Đurđicu Ćasar (HSLS) zanimalo je izvješće o poljoprivrednim poticajima te kako bjelovarski poljoprivrednik može dostaviti svoju hranu u škole i vrtiće. 

Dogradonačlenik Brajdić ponovio je kako su poljoprivrednici u Bjelovaru okupljeni u zadrugu s ciljem da postanu konkurentni i da mogu doći na tržište sa svojim proizvodima te je istaknuo da četiri tisuće bjelovarske djece u školama i vrtićima jede bilogorsku hranu.

Damir Bajs ( Damir Bajs nezavisna lista) – Objavljena su financijska izvješća svih gradova i županija pa tako i Bjelovara gdje je naznačeno da postoje neplaćene, a dospjele obveze prema Gradu Bjelovaru. 

Vijećnik Bajs je također pitao što je s cjelovitom obnovom zgrada na kojima se sada radi konstrukcijska obnova. Koliko će koštati i kada će biti gotove? 

Antonio Dinjar, viši savjetnik za proračun i financije u Gradu Bjelovaru rekao je da je stanje dospjelih, a neplaćenih obveza na dan 31.12 2022. godinu iznosio 3.9 milijuna kuna. 

-Od toga se 451 tisuća odnosi na obveze za materijalne rashode dok se ostatak odnosi na nabavu nefinancijske imovine odnosno kapitalnih ulaganja. Većina obveza su građevinske situacije, no sve je već plaćeno u prva dva mjeseca ove godine – kazao je Dinjar. 

Što se tiče cjelovite obnove, dogradonačlenik Brajdić je rekao da se mora ići korak po korak, da se ne može javiti na natječaje ako se prvo na obavi konstrukcijska obnova i kada se to završi i otvore se natječaji za cjelovitu obnovu, Brajdić kaže da će se Grad javiti. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!