Bjelovarski planinari pozivaju da sutra s njima prizovete proljeće na Bilogoru!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ove nedjelje s Kamenitovca kreće 26. proljeće na Bilogori, u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Bilogora Bjelovar. I ove su godine pripremili zanimljivo i šaroliko šetanje o kojem nam je više rekla Anamarija Pađan, članica društva.

– Ove godine će biti četiri staze na odabir. Najkraća je 4, a najduža 15 kilometara. Svatko može odabrati prema vlastitim željama i kondicijskoj spremi koja je staza za njih – priča Pađan.

Najkraća, ali pogodna za sve generacije je dječje planinarska staza “Mali Bilogorci”, koja je dugačka četiri kilometra, a prijeđe se za otprilike dva sata, nešto malo manje. No, nije zanimljiva samo djeci, već i najstarijima.

– Imali smo, osim djece, i umirovljenike na toj stazi koji su procijenili da je njima sasvim dovoljno 4 kilometra, da uživaju u prirodi i da im ne bude preteško. Pa su tako i najmlađi, ali i najstariji uzimali planinarski dnevnik i skupljali žigove s djecom – pojašnjava i dodaje kako se žigovi skupljaju na tri stajališta koja se prođu na stazi, a osim žigova, najmlađi mogu kroz dnevnik naučiti i neke zanimljivosti o Bilogori ili rješavati zagonetke i pitalice, a dobije se i magnetić.

Malo duža staza od dječje planinarske je ona Orovački vinogradi, duga osam kilometara, a šeće se po njoj gotovo tri sata.

– Pružaju se lijepi vidici s Orovačkih vinograda. Staza se djelomično preklapa i s ovom dječjom, ali se razvija i ide prema vinogradima. Lijepo je i nije pretjerano teško, osim što je možda zadnji, mali uspon na same vinograde, ali ostalo nije strašno – kaže Pađan i otkriva kako su sve staze zanimljive.

Još malo duža od prve dvije je ona Bilogorskim stazama, duga 12 kilometara.

– Bilogorskim stazama je obilaznica koju je osmislilo Hrvatsko planinarsko društvo i kao takva je registrirana u Hrvatskom planinarskom savezu. Za nju ima knjižica koju je potrebno skupiti četiri pečata. Ova staza se i hoda već 26. godina koliko se obilježava proljeće na Bilogori – pojašnjava i dodaje kako, iako je dosta planinara hodalo tu stazu, od ove godine imaju za nju novu značku, pa bi bilo dobro da oni koji su šetali, ponove gradivo.

Za planinare, najduža je staza, 15 kilometara ona Pohajdin bunar.

– Dosta ljudi ne zna, ali to je baš lijepo mjesto, u samoj šumi. Nalazi se tamo jedan ribnjak, koji se puni iz izvora koji se zove Pohajdin bunar. Ime je dobio po istoimenom gospodinu koji je bio šumar. Na tom bunaru se nalazi i šumarska lugarnica gdje se šumari odmaraju- priča.

Okupljanje za sve staza je u devet kod planinarskog doma, ali svaka od ovih ruta kreće u neko svoje, posebno vrijeme. Sve se staze vraćaju na Kamenitovac, najmlađi najranije, već oko podneva, pa mogu sudjelovati u različitim aktivnostima, poput radionice osmišljene u suradnji s Društvom naša djeca, a bit će tamo i ručak za sve planinare. I ove godine očekuju goste iz drugih planinarskih društava, koji su u Proljeću na Bilogori sudjelovali i ranijih godina. Od tolikih staza jel’ se ikad dogodilo da se netko zabunio i krenuo krivim putem?

– Pa nije, dosta dobro smo organizirani, vodiči za svaku stazu imaju drugačiju boju šilterice. A i srećom, kreće se u različito vrijeme sa stazama, to se najavi nekoliko puta i uvijek se držimo tog plana i programa – kaže Pađan koja napominje kako je prošle godine na svakoj stazi bilo po više od sto ljudi, pa je svejedno sve dobro funkcioniralo.

FOTO: TZ BBŽ


PODIJELI S PRIJATELJIMA!