Najčitatelj Petar dva do tri puta tjedno ide u knjižnicu, a prošle je godine pročitao čak 309 knjiga!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na Dječjem odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar održao se susret najčitatelja u 2022. godini. Brojni mali ljubitelji knjiga dokazali su da se štivo itekako može zavoljeti od malih nogu, a rekorder u tom dokazivanju bio je Petar Lukačin koji je prošle godine pročitao 309 knjiga i slikovnica.

– Puno mi znači što sam najčitatelj zato što volim čitati. Pročitao sam 309 knjiga, a među njima su mi bile najdraže enciklopedije i “Grga Čvarak. U enciklopedijama sam, na primjer, naučio od čega se radi papir ili čokolada, a u Grgi Čvarku se spominje poruka da pomažemo ljudima – rekao je šestogodišnji Petar.

Petar kaže da najčešće voli čitati navečer, prije spavanja, ali knjige ga ne uspavljuju. Naprotiv, mogao bi zbog njih ostati budan i cijelu noć.

– Trenutno čitam enciklopediju “Zastave svijeta”. Tamo lijepim naljepnice na odgovarajuće mjesto i tako učim sve zastave od svih država. Već sam sve zastave zalijepio jer ima već dosta dugo da sam nabavio tu enciklopediju – kaže Petar.

U Dječji odjel knjižnice Petar ide dva do tri puta tjedno.

– I tete koje tamo rade, knjižničarke su jako dobre i pomognu mi da pronađem neku određenu knjigu. Mislim da je jako važno čitati kako bi bili pametni – rekao je Petar.

Razgovarali smo i s Petrovom mamom Anom Lukačin koja iz prve ruke zna koliki je Petar ljubitelj knjiga i slikovnica.

– Petar je kao mala beba bio okružen slikovnicama. Kupovali smo mu kartonske slikovnice koje smo zajedno čitali i listali. S neke dvije godine, on je uzeo jedan moj slikovni rječnik i pokazao interese za slova. Tada je počeo povezivati slova s riječima, primjerice “M” kao mama, “T” kao tata i slično. S tri godine već je na svoj način čitao slikovnice. Jednostavno se malo po malo stvorila ljubav – rekla je Lukačin.

Mama ponos ne skriva. – Jako sam ponosna. Često je sa mnom išao u knjižnicu jer sam ja i kao odgojiteljica posuđivala za vrtić knjige. Kupovali smo i za kod kuće i stalno je bio u nekom doticaju s knjigama. Imamo odličnu suradnji s Dječjim odjelom knjižnice jer knjižničarke su uvijek susretljive i spremne pomoći. Kod nas se stvara problem da više ne znamo što bismo posudili, ali onda uvijek knjižničarke nešto predlože – dodaje.

Petar, koji na jesen kreće u prvi razred, usvojio je vrijednosti čitanja. Njegov primjer prate i ostala djeca pa je tako Teodor Burić pročitao 182 knjige, Hana Polašek 134, Eli Sajčić 120, Fran Kokan 119, Klara Belačić 99, Rita Mamić 96, Maša Belačić 96, Jan Banović 96, Jakov Biruš 96, Nela Bosanjac 96, Erna Polašek 91, Jana Medak 91, Mihaela Ožegović 90, Klara Nikolić 90, Roko Mamić 89, Zvonka Hudoletnjak 86, Milica Mandić 86, Noa Nikolić 85 i Una Pajić 81.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!