Novine Jednota čuvaju baštinu Čeha već 77 godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Jedini i jedinstveni list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o njima važnim informacijama i to na češkom jeziku je časopis Jednota. 16. ožujka ta je novina proslavila 77 obljetnicu kontinuiranog izlaska. Naime, prvo izdanje novina izašlo je tog datuma 1946. Trenutno se priprema u Daruvaru, iako se nekada tiskala i pripremala u Zagrebu, ali njezina je lokacija izmijenjena, jer je Daruvar zapravo središte Čeha u Hrvatskoj. Savez Čeha u Republici Hrvatskoj je 1965. osnovao Novinsko-izdavačku ustanovu Jednota i pod njenim okriljem ovaj list izlazi do danas. Zašto je uopće pokrenuta Jednota, pojasnila nam je Lidija Dujmenović, ravnateljica Novinsko-izdavačke ustanove Jednota.

– S obzirom na to da su Česi davno došli u ove krajeve, javila se potreba da imaju svoje glasilo jer nije bilo radija ni televizije pa su krenuli u štampanje novina. Prije Jednote izlazile su razne novine na češkom jeziku a možda najznačajnije su novine Jugoslavenski Čehoslovaci. U ratnim godinama Jednota nije izlazila svaki tjedan, ali je izlazila barem dva puta mjesečno – priča nam s ponosnom o toj novini. No, osim kontinuiranog tiskanja Jednote, ima se tu još čime za pohvaliti.

-Tiskamo i najstariji dječji časopis u Hrvatskoj, češki časopis Dječji kutić (Dětský koutek) koji izlazi od 1932. Izlazi mjesečno, a služi i kao pomagalo u nastavi u svim češkim školama u Hrvatskoj – pojašnjava.

Financiraju se iz Savjeta za nacionalne manjine i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. No, osim časopisa, 13 zaposlenih radi i brojne druge poslove jer izdaju i druga izdanja.

– Izdajemo pučki kalendar koji sadrži informacije o češkim društvima i ustanovama u Hrvatskoj, stručni časopis o jeziku – Přehled, pripremamo udžbenike za češke škole u Hrvatskoj, prevodimo hrvatske udžbenike na češki, ali naše učiteljice pripremaju autorske udžbenike na češkom jeziku. Radimo promo materijale za udruge i škole na češkom jeziku i brinemo o stalnoj postavi izložbe Saveza Čeha u Hrvatskoj – detaljno pojašnjava Dujmenović.

Budući da češka manjina slovi kao najorganiziranija manjina u Hrvatskoj, koja toliko vremena i truda ulaže u očuvanje tradicije i kulture svojih predaka te u izdavanje brojnih tiskovina, pitamo našu sugovornicu, čemu toliki trud i rad?

– Sve je postavljeno da djeca odmalena uče jezik: kreću u češki vrtić, a prije toga se kod kuće priča češki. Sudjeluju u češkim besedama, odrastaju s češkim jezikom i kulturom. I u samoj obitelji se stvara ljubav prema toj kulturi i običajima. I neki običaji, koji su danas možda u selima i obiteljima zaboravljeni, uče se u vrtiću i školama, pa se opet vraćaju u obiteljski život – napominje i dodaje da uz jezik čuvaju i tradicionalnu češku kuhinju koja je ukusna svima, ne samo Česima. Isto tako u češkim udrugama kojih ima 33 u Hrvatskoj se svaki vikend održavaju razne kulturne manifestacije gdje se prezentira češki jezik, tradicija, kultura – plesovi, glazba, nošnje, kulinarsko nasljeđe….

Posljednjih godina digitalizirali su sva izdanja Jednotinih tiskovina i ona se mogu naći na Jednota.digital.hr. Poanta je u modernom ruhu mlađim generacijama maksimalno približiti očuvanje tradicije i manjinskog jezika. Zato uskoro pokreću i portal koji će raditi paralelno s novinama, jer, ističe, to je budućnost. A novine? I one su budućnost!

– Baš nedavno smo promijenili tiskaru, imamo problema s dostavom i poštom, a većina naših pretplatnika dobiva novine na kućnu adresu. Koliko sam gledala stare Jednote, oduvijek je dostava bila problem. No, čim kasni jedno izdanje Jednote, ma i jedan dan, odmah stižu pozivi i pitanja: zašto nije stigla? Mislim da bi među našim čitateljima pogotovo starijom populacijom nastala prava pobuna da prestanemo s tiskanjem novina. Zato nikad ni nećemo jer i to je dio našeg kulturnog nasljeđa – zaključuje tu emotivnu priču o Česima i njihovim novinama Dujmenović.

Djelatnici NIU Jednota


FOTO: privatna arhiva


PODIJELI S PRIJATELJIMA!