Ako se ne kontroliraju kod privatnika, na nalaz Papa testa Bjelovarčanke čekaju tjednima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

(Pre)duge liste čekanja za pretrage i specijalističke preglede svakodnevica su pacijenta hrvatskih bolnica, no koliko je normalno čekati nalaz nakon obavljenih pretraga? Upravo ovo pitanje postavljaju brojne žene koje su u posljednje vrijeme obavile ginekološki pregled u Bjelovaru. Kao što je poznato, dio redovnog pregleda je i uzimanje brisa za Papa test, a na njegove nalaze žene sada čekaju čak mjesec i pol. Kako se uzeti uzorci analiziraju u bjelovarskoj Općoj bolnici „Dr. Anđelko Višić” provjerili smo u čemu je riječ.
– Prema pojašnjenju koje smo zaprimili iz Odjela za patologiju i citologiju, možemo Vas izvijestiti da se na Papa nalaze i u većini bolnica čeka šest do osam tjedana te da u našoj bolnici zastoja i kašnjenja u izradi nalaza za sada nema – pojasnila je ravnateljica bjelovarske bolnice Sanela Grbaš-Bratković. Ženama koje bi svoje nalaze ipak željele dobiti brže i koje si to mogu priuštiti, uvijek ostaje opcija privatnika. Naime, ovakav nalaz u privatnoj praksi poznate bjelovarske ginekologinje Romane Švaljek Toth čeka se višestruko kraće.
-Nalazi Papa testova kod nas se čekaju od 7 do 10 dana, a uzorci se obrađuju u Županijskoj bolnici u Čakovcu. Nažalost, veliki problem je nedostatak citologa u čitavoj Hrvatskoj zbog čega se nalazi dugo čekaju, ali bez obzira na to, činjenica je da su čekanja nalaza od mjesec i pol, dva ili tri preduga – kazala je ginekologinja Švaljek Toth.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!