Trebamo li strahovati od nove vrste Covida?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što se situacija s koronavirusom stišala, virus se vraća u obliku nove varijante omikrona koju su znanstvenici nazvali arkturus. Ipak, kako doznajemo od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Vedrana Trupca, ova podvarijanta virusa kod nas još uvijek nije potvrđena. Kako je riječ o vrlo zaraznom soju koronavirusa, zapravo je pitanje vremena kada će se pojaviti prvi slučaj. Kako pojašnjava Trupac, arkturus je otporan na cjepiva i imunitet stečen prethodnih obolijevanjem, a donosi i neke nove simptome.

– Uz već dobro poznate simptome koronavirusa kao što su povišena temperatura, bolovi mišićima i curenje nosa, za ovaj soj su karakteristični svrbež i crvenilo očiju te konjunktivitis. Ipak, za sada je situacija na području Bjelovarsko-bilogorske županije mirna. Podaci govore kako smo tijekom ožujka imali 83 osobe oboljele od Covida, a u travnju do današnjeg dana oboljelo je 69 ljudi. Riječ je o tek blagom povećanju, no vjerujem kako će ljepše vrijeme koje je pred nama utjecati na pad respiratornih infekcija. Ipak, činjenica je da se arkturus širi Europom pa je za očekivati da će doći i kod nas tako da ćemo tek vidjeti što će nam vrijeme, a posebice jesen, donijeti – kazao je Trupac.

Inače, zabilježeno je da ova podvarijanta omikrona više širi među djecom, no bjelovarska pedijatrica Marija Čatipović potvrdila je riječi ravnatelja Trupca kazavši kako se u njezinoj ambulanti Covid u posljednje vrijeme pojavljuje tek sporadično.

– Imamo vrlo malo slučajeva koronavirusa, no značajno je da broj respiratornih infekcija još uvijek nije počeo padati što je uobičajeno za ovo doba godine. Djeca se i dalje muče s kašljem i šmrcanjem, no na sreću za sada nema povećanja oboljelih od koronavirusa – otkrila je doktorica Čatipović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!