Ravnatelji učenicima uz Noć knjige: Od poezije do stopiranja kroz galaksiju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U povodu državne manifestacije Noć knjige u školskoj knjižnici 21. travnja 2023. okupili su se na zajedničkom programu učenici, profesori i ravnatelji triju srednjih škola: Medicinske, Turističko-ugostiteljske i prehrambene te Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar. „Sanjaju li roboti električne knjige?” tema je ovogodišnje manifestacije Noć knjige i propitkuje se fenomen umjetne inteligencije koja polako, ali sigurno unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva.

Svaki ravnatelj odabrao je književne tekstove i autore prema vlastitim afinitetima i ukusu i čitao naglas, a publika je vrlo pažljivo slušala. Obrazlagali su svoje odabire i preporučivali učenicima i kolegama autore koji su ih posebno oduševili. Ravnateljica Medicinske škole Biljana Balenović odabrala je poeziju i pročitala nekoliko pjesama Miroslava Antića. Nešto duže zadržala se na klasicima hrvatske književnosti i pročitala svoj izbor iz poezije Dobriše Cesarića i Tina Ujevića. Sve prisutne iznenadila je svojom interpretacijom poezije koju je govorila napamet. Ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar Nataša Vibiral odlučila se za zbirku poezije „Ponornice“ suvremenog pjesnika, stilističara i kritičara Krešimira Bagića. Svoj je izbor obrazložila svojim udivljenjem pred pjesnicima koji imaju moć svakodnevicu i aktualne teme pretočiti u stihove. Također je, ponukana problematikom muško-ženskih odnosa, odabrala ulomak iz djela „U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo” književnika Krešimira Pintarića. Ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Dalibor Vukalović odlučio se za „Vodič kroz galaksiju za autostopere“ Douglasa Adamsa kojemu se s vremena na vrijeme iznova vraća, pronalazi nešto novo i čita ga uvijek na novi način.

Zajedničko druženje zaključeno je porukom ravnatelja da su dobrobiti čitanja nesagledive i kako se nadaju da će bar nekoga zainteresirati da pročita neke od predloženih autora i književnih djela.

Tekst i foto: Tatjana Kreštan


PODIJELI S PRIJATELJIMA!