Velikopisanička studentica je u europskom vrhu u ocjenjivanju goveda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PARIZ/VELIKA PISANICA – Ivana Merc iz Nove Pisanice je studentica druge godine zootehnike Visokog gospodarskog učilišta Križevci, a za nju je upis tog fakulteta bio logičan slijed jer joj se obitelj bavi poljoprivredom, a ni ona bez nje ne može.

-To vam se uvuče pod kožu i iz toga je teško izaći. Na zootehniku sam najviše otišla jer se s obitelji doma bavim ovčarstvom, nedostaje nam puno znanje, a Visoko gospodarsko učilište je divno mjesto da se napreduje – kaže velikopisanička studentica.

Iako se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Merc bavi proizvodnjom ovčjeg mlijeka, Ivana je sjajan uspjeh postigla u ocjenjivanju goveda. Na Europskom prvenstvu u ocjenjivanju goveda održanom u sklopu Poljoprivrednog sajma u Parizu osvojila je sjajno šesto mjesto i to u konkurenciji 65 natjecatelja iz 27 zemalja – uz one europske natjecale su se i Australija i Kanada. Uz Ivanu Merc svoje je ocjenjivačko umijeće s Visokog gospodarskog učilišta Križevci pokazala i Stella Hossi, obje pod mentorstvom profesora Dražena Čuklića. Za natjecanje se pripremala četiri mjeseca obilazeći farme, ali i na samom fakultetu. Ocijenila je tridesetak grla što nije uvijek bilo lako.

-Dok su svi moji kolege odlazili doma petkom, ja bih ostala još dva, tri sata u staji s profesorom i bilo je jako hladno, pa sam mislila je li mi to trebalo. No, na kraju se isplatilo i mislim da se kada te nešto zanima i kada se uloži trud sve može – poručuje Merc.

Ivana Merc (lijevo), profesor Dražen Čuklić i Stella Hossi

Tako da joj uloženog truda nije žao jer iskustvo natjecanja u ocjenjivanju goveda u Parizu je nezaboravno. Morala je ocijeniti četiri grla – dva holstein grla kao mliječne pasmine i dva charolaisa kao mesne, a svaka pasmina pri tome ima drugačije kriterije kod ocjenjivanja.

-Kod holsteina se najviše baziramo na vime, visinu, dubinu prsa i trbuha, gledamo širinu zdjelice zbog lakoće teljenja i što bolje i pravilnije robota zbog mogućnosti robota i strojne mužnje – navodi način ocjenjivanja Merc i dodaje da se kod charolaisa uz ostalo gledaju veličina kostiju i mesnatost.

Za to nije bilo puno vremena, svega jedan sat – 15 minuta po grlu i to u uvjetima kada je u ne baš velikom prostoru odjednom bilo svih 65-ero natjecatelja plus grla četiri pasmine.

-Sretan si ako prvi uspiješ doći do životinje da ju vidiš jer te netko gurne, netko stane ispred tebe, netko iza tebe ti nešto napravi samo da te omete da se okreneš – opisuje kroz smijeh iskustvo pariškog natjecanja mlada studentica i dodaje da iako se na početku činilo da je sat vremena jako puno, ispalo je da ga nema dovoljno, pa je ona čekajući s ocjenjivanjem dok ne bude sigurna na kraju ocijene za sve četiri krave upisala za 15 minuta koliko joj je ostalo.

Foto: privatna arhiva

Unatoč tom stresu i na kraju brzinskom ocjenjivanju Ivana Merc je u konkurenciji 65 natjecatelja bila izvrsna šesta s osvojenih čak 90 od mogućih sto bodova. Tako dobar plasman nije očekivala, nadala se, skromno kaže novopisanička studentica, zlatnoj sredini.

-Stvarno nisam imala nikakva očekivanja i kada mi je profesor rekao da sam šesta, stala sam i gledala u tu diplomu, papir koji smo dobili i prvo što mi je prošlo kroz glavu je bilo ‘jao, mogla si i bolje’. Nisam očekivala, nisam znala da toliko znam i onda mi je bilo iskreno malo žao jer da sam ‘dala’ još koji tjedan u to vjerujem da bih možda bila i bolja – kaže Ivana Merc.

Merc stoga se planira i dalje natjecati u ocjenjivanju goveda, a na djelu ćemo ju moći vidjeti već na Državnoj stočarskoj izložbi u Gudovcu ove jeseni.

 

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!