U bjelovarsku bolnicu stigao novi CT, evo što to znači za pacijente!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarska bolnica od nedavno je bogatija za još jedan uređaj – novi CT kakvim raspolažu samo malobrojne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Kako doznajemo od ravnateljice Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Sanele Grbaš Bratković, medicinsko osoblje trenutno je na edukaciji te bi se uređaj uskoro trebao početi koristiti.

-Riječ je o novom, modernom uređaju koji ima puno bolje mogućnosti od CT-a koji trenutno koristimo, a koji je u našoj bolnici instaliran 2015. godine. Glavni dio toga CT-a je cijev koja može izdržati četiri godine te je jednom već promijenjena, a već je došlo vrijeme i za novi remont. To ćemo i učiniti pa će stari CT ostati i dalje u funkciji, čime bismo trebali smanjiti liste čekanja, a očekujemo i priljev pacijenata i izvan naše županije – kaže ravnateljica Grbaš Bratković.

Novi CT pak ima niz prednosti u odnosu na stari – od nižih razina zračenja, puno bolje slike, do mogućnosti bržeg snimanja.

-To je jako važno kod pacijenata koji su nemirni jer liječnik može upravljati uređajem putem tableta i čitavo vrijeme biti uz pacijenta. Osim toga, uz pomoć ovo uređaja moći ćemo raditi neke nove pretrage poput CT koronarografije i drugih – kaže ravnateljica.

Za svaku od novih pretraga potrebno je proći posebnu edukaciju, no volje i kadra za to u bolnici ne nedostaje.

-Imamo dosta ljudi, mladih specijalista koji su itekako zainteresirani za edukacije i daljnje usavršavanje. Vrlo su motivirani i to me jako veseli. Sve to omogućit će nam uvođenje pretraga koje pacijenti do sada nisu mogli obaviti u našoj bolnici – kaže Grbaš Bratković.

K tome, bolnica će se uključiti i u tzv. screening karcinom pluća.

-To je vrlo opaka bolest koju starim CT-om nismo mogli detektirati zbog više doze zračenja. Sada, uz pomoć novog uređaja, i to će biti moguće – zaključuje ravnateljica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!