Kad je riječ o odnosu prema manjinama, primjer drugima u EU je Hrvatska, a svima u Hrvatskoj BBŽ!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Povodom završetka mandata dosadašnjih članova manjinskih vijeća te izbora za novi mandat koji će se održati 7. svibnja, župan BBŽ Marko Marušić ugostio je u prostorijama Županije predstavnike nacionalnih manjina.

– Zahvaljujem se svima na suradnji u protekle dvije godine. Mislim da je ona bila na iznimno visokoj razini i da smo njegovali zajednički dijalog i partnerski odnos, a ono što je najvažnije svi smo se međusobno uvažavali. Županija smo s najviše nacionalnih manjina, a od ukupno 22 manjine, mi ih imamo 21. Zato smo primjer dobre prakse na razini cijele Hrvatske. Županija financira rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, pomogli smo u održavanju središnje manifestacije “Smotre manjinskog stvaralaštva” koja je posljednji put održana u Velikoj Pisanici – rekao je župan Marko Marušić.

Odnos Bjelovarsko-bilogorske županije prema nacionalnim manjinama i dalje će biti prijateljski, a uspješna suradnja nastavit će se i nakon izbora, dodaje župan.

– Manjine koje imaju pravo na vijeća i predstavnika, odlučit će tko će ih zastupati u Koordinaciji vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Pohvalio bih i suradnju s mojim zamjenicima koji svoj posao obavljaju na visokoj razini – navodi Marušić.

Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ najavio je šesti mandat za izbor vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te također pohvalio dobru suradnju sa županom i BBŽ.

– Župan Marko Marušić je četvrti župan s kojim surađujemo, drago nam je da je nastavio dobru suradnju i uvažava naše prijedloge. Uvijek smo dobro surađivali sa županima i nijedna do sada sjednica Koordinacije do sada nije bila da na njoj nije bio prisutan župan. Obilazimo sjednice i po drugim županijama, ali ovakva suradnja kakvu mi imamo malo gdje postoji. Osim što smo zahvalni na moralnoj podršci, zahvalni smo i na materijalnoj bez koje ne bismo mogli raditi – rekao je Malina.

Naglasio je i da Hrvatska kao država ima jako dobre zakone.

– Kada hodamo po europskim seminarima, mi smo uvijek primjer dobre prakse. Na nama je da to bogatstvo i dalje uživamo i poštujemo te da radimo još više za dobrobit naše manjinske zajednice – rekao je Malina.

Da RH ima dobre zakone kada je riječ o manjinama, složio se i Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

– Republika Hrvatska stvarno ima dobre zakone i često se uzima kao dobar i pozitivan primjer unutar cijele EU, ali isto tako se naša Bjelovarsko-bilogorska županija uzima kao dobar primjer u Hrvatskoj. Želio bih se zahvaliti županu i BBŽ na dobroj suradnji i maksimalnoj potpori u smislu mogućnosti BBŽ. Što se tiče nadolazećih izbora, svugdje gdje je moguće su jedinice lokalne samouprave, ali i birački odbori, izašli u susret. Stariji građani koji žive u zaseocima ni ne moraju dugo putovati kako bi glasali – rekao je Bilek.

Podsjetimo, kada je riječ o izborima na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ovogodišnji izbori donose bitnu novinu u odnosu na izbore prije četiri godine. Naime, albanska nacionalna manjina više nema pravo na vijeće s obzirom na pad broja njezinih pripadnika na području županije, dok će njemačka nacionalna manjina sada birati svog predstavnika na razini županije što na ranijim izborima nije bio slučaj.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!