Suvremeni CT uređaj stigao u bjelovarsku bolnicu, za sada nema liste čekanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarska bolnica bogatija je za novi i suvremeni CT uređaj vrijedan 570 tisuća eura. Ovo je tek peti uređaj ovakve kvalitete u Hrvatskoj – do sada su postojala tek dva u Zagrebu i dva u Splitu. Uz manje doze zračenja i bitno kvalitetnije snimke, ovaj uređaj će pacijentima donijeti i kraće liste čekanja.

Dovoljno radiologa

– Ovaj CT uređaj je puno precizniji i puno bolji od našeg starog uređaja, a doze zračenja su manje. Također, sada će se smanjiti liste čekanja, a možda ih čak neće ni biti. Imamo dovoljno radiologa, a sada i suvremenu opremu. Zbog svega toga očekujemo priljev pacijenata i izvan naše županije. Na ovom CT-u bi se moglo napraviti 20 pregleda dnevno, a to znači da bi se ovaj uređaj otplatio kroz godinu dana – kazala je ravnateljica Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar Sanela Grbaš Bratković pojasnivši kako je novi uređaj već u funkciji, no kako će liječnici tek trebati proći edukacije za nove vrste snimanja kao što su CT koronarografija ili screening pluća. Edukacije su već dogovorene pa bi se i s takvim novim vrstama snimanja treba krenuti vrlo brzo. Kada je pak riječ o kadru, ravnateljica Grbaš Bratković ističe kako bjelovarska bolnica ima dovoljno radiologa – njih čak devet.
– S kadrom stojimo odlično. Imamo devet radiologa, ali i inženjera radiologije koje ćemo i dodatno zapošljavati budući da se u zadnje vrijeme povećao broj radilišta. Za ovaj uređaj sada nema lista čekanja, a za naš stari uređaj se čeka oko dva mjeseca. Vjerujem da će se sve to sada kompenzirati – najavila je ravnateljica otkrivši kako je samo prošli mjesec na „starom” CT uređaju obavljena 1214 pretraga.

Stiže još novca

Da je ulaganje u zdravstvo iznimno važno za Bjelovarsko-bilogorsku županiju naglasio je i sam župan Marko Marušić istaknuvši kako će kupnja ovog CT uređaja podići kvalitetu zdravstvene zaštite građana i smanjiti liste čekanja.
– U ponedjeljak se vratila mogućnost obavljanja pretrage denzitometrije, a sada smo ovdje zbog novog i modernog CT uređaja. Ulaganje u zdravstvo nama je iznimno važno. U tijeku je i javna nabava za 40 milijuna kuna vrijedno opremanje nove zgrade bolnice. Očekujemo da će na idućoj sjednici Županijske skupštine našoj bolnici biti odobreno još 10 milijuna kuna za nabavku nove opreme. Upravo je došla vijest da smo putem Fonda solidarnosti Europske unije za oštećenja od potresa naša bolnica dobila i dodatnih 376 tisuća eura. Taj novac će moći uložiti u kupnju novih uređaja kao što su prijenosni defibrilatori, UVZ, kolonoskop, ali i za sanaciju zidova popucalih uslijed potresa na paviljonskim starim zgradama bolnice. Cilj nam je podići kvalitetu zdravstvene zaštiti i omogućiti što bolje uvjete rada našem medicinskom osoblju. Kupnja ovog uređaja veliki je korak u tom smjeru – kazao je župan Marušić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!