[FOTO] Konferencija u Bruxellesu: Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska je deset godina članica Europske unije, stoga je u Bruxellesu održana konferencija ‘Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede’ koju je uz pomoć Hrvatske poljoprivredne komore organizirao ured eurozastupnika Karla Resslera.

Konferencija je održana u jednoj od brojnih dvorana zgrade Europskog parlamanta na kojoj su, između ostalih, sudjelovali i predstavnici lokalne samouprave Bjelovarsko-bilogorske županije kao i proizvođači iz BBŽ-a koji su tako imali priliku predstaviti svoje proizvode, ali i naučiti ponešto o europskoj administraciji. 

-Htjeli smo obilježiti deset godina hrvatske i europske poljoprivrede, dakle zajedničke poljoprivredne politike. Znamo svi da je poljoprivreda strateški sektor za Hrvatsku, strateški sektor za Europu. Danas svjedočimo novim okolnostima, hrana je danas postala jedna roba koja je itekako vrijedna, a zdrava, domaća hrana i proizvodnja je praktički luksuzni komoditet. To je nešto čega smo svi svjesni kao i hrvatski poljoprivrednici i zbog toga smo željeli organizirati ovu konferenciju da naglasimo važnost te strateške grane, ali isto tako da je važno pomoći poljoprivrednicima – rekao je zastupnik Ressler i nastavio. 

-Raste vrijednost ukupne poljoprivredne proizvodnje, no svi smo svjesni da je još puno posla pred nama, da u Hrvatskoj postoje površine koje nisu poljoprivredno obrađane, a mogu biti i tako mogu stvarati dodatnu vrijendost. To je ono što je, između ostalog, naš cilj i ideja zajedničke poljoprivredne politike – kazao je Ressler. 

Povećanje proizvodnje i produktivnosti

Na konferenciji je sudjelovala i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju koja je otkrila podatak da je 30-ak milijuna Europljana zaposleno u poljoprivredi, a nakon uvodnih riječi razvila se i panel rasprava koju je vodila Tajana Radić, potpredsjednica Odbora za ruralni razvoj udruženja Copa-Cogeta. 

Na panel raspravi sudjelovali su Finac Pekka Pesonen glavni tajnik europske asocijacije poljoprivrednika Copa-Cogeca, Nijemac Norbert Lins, predsjednik odbora za poljoprivredu EU parlamenta i Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore koji je istaknuo da se mora raditi na postavljanju kriterija i standarda za sve one robe koje dolaze izvan Europe na na tlo Europe, posebno onih sirovina kojih imamo u dovoljnim količinama. 

Panelu se priključila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je, između ostalog, istaknula da se od ulaska Hrvatske u Europsku uniju proizvodnja povećala za 29%, a produktivnost narasla za 62%. 

-Imamo 42 zaštićena proizvoda, a još 10 ih je u proceduri. U vinima imamo 18, a u jakim alkoholnim pićima još 6. Tu su proizvođači i znanstvenici napravili dobar posao. Sada valja nastaviti započeto, motivirati proizvođače da preuzmu oznake i raditi na tome i pored mjere 3 – istaknula je, između ostalog, ministrica Vučković. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!