Pavle je zvijezda državnog LiDraNa, a danas će nastupiti i na otvorenju BOK-a!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Smotra literarnog, novinarskog i dramsko-scenskog stvaralaštva LiDraNo za učenike osnovnih škola te za njihove mentore održan je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje od 24. do 26. travnja 2023. u Vodicama.

Na svakoj od triju razina Smotre (školskoj, međuopćinskoj i županijskoj), stručno je povjerenstvo odabralo učenike čiji su se radovi i izvedbe pokazali najkvalitetnijima.

U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa, na državnu je razinu LiDraNa 2023. iz naše županije bio upućen učenik 7. b razreda naše škole, Pavle Galić, izvedbom monologa Münchhausen autora Vilima Matule, Borisa Kovačevića i Romana Šuškovića-Stipanovića. Pavlova je mentorica učiteljica hrvatskoga jezika Mirjana Ištef.

Pavle je nastupio prvi dan, netom nakon ceremonije otvorenja Smotre, ispred najuspješnijih osnovnoškolaca i njihovih mentora, organizatora te članova prosudbenih povjerenstava, književnika, novinara, akademskih glumaca i redatelja, predstavivši im energično i srčano svoju scensku izvedbu za što je bio nagrađen ogromnim aplauzom i ovacijama publike. Uslijedile su i pohvale, sa svih strana: učenika, mentora, profesionalnih glumaca, članova povjerenstava…

Zadnjega dana Smotre organiziran je okrugli stol na kojemu se stručno povjerenstvo osvrnulo na učeničke izvedbe. Od četrdeset i jednoga učenika u kategoriji samostalnog scenskog nastupa, našega su Pavla ondje procijenili jednim od najboljih te je bio pozvan svojom izvedbom nastupiti u revijalnom programu zatvaranja Smotre, a državni izbornik LiDraNa Jakov Bilić (ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te Međunarodnog dječjeg festivala) svoju je procjenu Pavlove izvedbe započeo sljedećim riječima: „Rijetko se dogodi da, bilježeći zapažanja za vrijeme gledanja učeničkih izvedbi, napišem jednu riječ, ali sada sam ju zapisao: SJAJNO!“

I ostali članovi povjerenstva pohvalili su Pavlovu izvedbu te su ga potaknuli na daljnji dramski rad s nadom da će i dogodine predstavljati našu školu i županiju na ovoj Smotri koja već 32 godine promiče umjetnost.

Ponosni na Pavlov uspjeh, možemo samo reći: I sami isto priželjkujemo!

Budući da se dobar glas daleko čuje, netom nakon dolaska u Bjelovar, zaprimili smo vijest da je Goran Navojec, naš poznati glumac i umjetnički direktor Bjelovarskih odjeka kazališta, poznatijeg kao BOK fest, zajedno sa svojim suradnikom, tehničkim direktorom i selektorom festivala, glumcem Ivanom Ožegovićem, ujedno članom povjerenstva ovogodišnjeg LiDraNa, odlučio uvrstiti Pavlovu izvedbu Münchhausena u program otvorenja ovogodišnjeg festivala, po programu jednog od najjačih u Hrvatskoj.

Zanimljivo, Pavle i Goran Navojec iz iste su ulice. Kako sada stvari stoje, mogli bi dijeliti i isti životni poziv.

Tekst i foto: Mirjana Ištef, prof. hrvatskoga jezika i književnosti


PODIJELI S PRIJATELJIMA!