Seksualno iskoristio 14-godišnjakinju dok je u kući bio i njezin slijepi otac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Bjelovaru uskoro bi se trebao naći 21-godišnjak s prebivalištem na području Sisačko – moslavačke županije kojeg se tereti za počinjenje tri kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta odnosno spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina. Ovaj mladić ova je kaznena djela počinio na štetu tada 14-godišnje djevojčice s prebivalištem u jednom mjestu na području Bjelovarsko – bilogorske županije, a spolne odnose s njom 21-godišnjak je imao tijekom ljeta prošle godine.

Svjestan njenih godina

Kako stoji u optužnici, 21-godišnjak je točno neutvrđenog dana u razdoblju od 15. do 31. srpnja prošle godine, u namjeri zadovoljenja svog spolnog nagona u tri navrata imao spolni odnos s djevojčicom koja je tek napunila 14 godina. Dogodilo se to u spavaćoj sobi obiteljske kuće u kojoj 14-godišnjakinja živi s obitelji, a 21-godišnjak se upustio u spolni odnos s njom iako je bio svjestan a da ona nije navršila petnaest godina života.

Iako je spolni odnos bio konsenzualan, 21-godišnji mladić protiv kojeg se istovremeno vodi i kazneni postupak pred Županijskim sudom u Sisku, mogao bi biti osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 do 12 godina, koliko je predviđeno Kaznenim zakonom za počinjenje ovakvog kaznenog djela. Iako se 21-godišnjak brani sa slobode, sud mu je produžio zaštitne mjere zabrane približavanja djevojčici na razdaljinu bližu od stotinu metara, a zabranjeno mu je s njom održavati izravne i neizravne kontakte.

On je, prema optužnici, u vremenu od 25. do 28. srpnja prošle godine spavao u 14-godišnjakinjinoj sobi i u tri je navrata s njom imao spolni odnos iako je znao da ona još nema 15 godina. Prilikom ispitivanja pred državnim odvjetnikom, 21-godišnjak nije iznosio obranu, no šokatne detalje otkrila je sama učenica prvog razreda srednje škole. Ona je istaknula kao je 21-godišnjaka upoznala preko Facebooka i to tako da se ona njemu javila, a on joj je odgovorio porukom i počeli su se dopisivati. Na početku je to bilo prijateljski, pitao ju je koliko ima godina, na što mu je ona rekla da još nema ni 14, a on je njoj rekao da ima 20 godina. Kad su se počeli dopisivati ona je išla u sedmi razred osnovne škole, a dopisivanje je trajalo dvije ili tri godine, prije nego što su se i našli u kući njenog oca u jednom mjestu na području Bjelovarsko – bilogorske županije.

Vidjela ih susjeda

Prvi puta sreli su se u srpnju prošle godine i na njegov su prijedlog imali spolni odnos u njenoj sobi i to u trenucima kad su njen otac i mlađi brat bili u dnevnom boravku. Istaknula je da njen otac koji ne vidi dobro nije znao da se 21-godišnjak nalazi u kući, a iako je k njoj došao na jedan dan, ostao je na kraju tjedan dana. Otac je na kraju ipak saznao da u kući ima nepozvanog gosta i to tako što mu je susjeda rekla kako je vidjela njegovu kćer u društvu mladića puno starijeg od nje.
Izvješće Centra za socijalnu skrb Kutina pokazalo je kako je 21-godišnjak s tek sedam završenih ratreda osnovne škole emocionalno i socijalno nezrela osoba, nedovoljno razvijenih socijalnih vještina. Uz to, povodljivog je karaktera i potisnute agresije koja se očituje i u kaznenim djelima s elementima nasilja u starijem maloljetništvu što ukazuje na ličnost sklonu delinkventnim oblicima ponašanja, bez potpunog uvida u vlastito protupravno ponašanje.

Svaki spolni odnos s osobom mlađom od 15 je kazneno djelo

Bez obzira što su spolni odnosi u koji se optuženik upustio s tada 14-godišnjom djevojčicom bili konsenzualni, odnosno djevojčica je pristala na njih, prema kaznenom zakonu svaki spolni odnos i sve slične radnje s djetetom mlađim od 15 godina smatraju se kaznenim djelom i podliježu ozbiljnim sankcijama. I dok je u Hrvatskoj granica za konsenzualni spolni odnos 15 godina, s koliko se očito smatra da je dijete dovoljno zrelo kako bi bilo u vezi koja uključuje i spolni odnos s deset ili čak dvadeset godina starijim partnerom ili partnericom, da bi isto to dijete ušlo u brak, po zakonu mora imati najmanje 16 godina.
Dobnu granicu od 15 godina, koliko je u Hrvatskoj, ima većina europskih zemalja, no postoje i one s nižim ili višim granicama. U Finskoj, Armeniji i Belgiji granica je 16 godina, u Irskoj i Cipru 17, a u Turskoj, Malti i Vatikanu 18 godina. U Srbiji, Bosni i Hercegovini i Italiji ta je granica godinu dana niža no u nas i iznosi 14 godina, a prema posljednjim istraživanjima Hrvati u prosjeku u prve seksualne odnose ulaze sa 17 godina i tri mjeseca, s time da je ta dob i nešto niža kad su u pitanju djevojke, a nešto viša kad su u pitanju dječaci.

Bjelovarski list (Stjepko Gambiroža)

FOTO: ilustracija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!