Bjelovarska logopedinja: I kolegama i meni se prijetilo. Sustav je nemoćan, a ovo najslabija karika…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučerašnja tragedija u Beogradu nikoga nije ostavila ravnodušnim. 13-godišnji učenik jedne tamošnje škole ubio je iz pištolja osmero svojih kolega i zaštitara, a još je nekoliko osoba ranio. Napad je navodno planirao mjesec dana, a kao povod se spominje jedinica iz povijesti.

Brojni stručnjaci od jučer pokušavaju analizirati ovaj slučaj koji, po mnogima, na najgori mogući način opisuje kakvo smo društvo postali te upućuje na to da problema među mladima, kakvi su u Beogradu rezultirali neviđenom tragedijom, ima posvuda. To potvrđuje i iskustvo poznate bjelovarske logopedinje koja je i sama radila u jednoj bjelovarskoj školi, koje je podijelila na Facebook stranici svog logopedskog studija. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

„Kao stručnjak i kao majka izražavam sućut obiteljima stradalih te zabrinutost, nevjericu i tugu nastalom situacijom.

Radila sam nekoliko godina u školi na radnom mjestu stručnog suradnika i bilo je izazovno pa čak i teško te iznimno stresno, a čujem od kolegica i kolega da je sada situacija još gora (od vršnjačkog nasilja do nasilja nad djelatnicima škole).

Bilo je problematične djece i svaka se situacija rješavala u startu no kod onih najproblematičnijih, ‘opasnih’ za sebe i druge, roditelj je bio slaba karika. Roditelj je bio onaj koji se nije htio baviti problemom, nije znao ili odbijao usprkos uputama i molbama iz škole, nije ga priznavao ili se čak dičio time što je njegovo dijete ‘gazda’ kakav je i on sam.

I tu je sustav često bio nemoćan jer zakoni i pravilnici stručnjacima nisu dopuštali određene mjere i načine postupanja.

Nisam jednom dobila prijetnje od roditelja i ja kao djelatnik škole da me se može ‘srediti’, a tako i moji kolege i kolegice.

Situacije u kojima bi dijete imalo ili pokazivalo problem, a gdje je suradnja roditelja i stručnjaka bila dobra, u većini su se rješavale brzo i učinkovito.

U ovom slučaju u Beogradu, tko zna tko je kad i gdje zakazao… Rekla bih da se radi o skupu faktora koji su doveli do tragedije…

Svima blisko povezanima s tragedijom u Beogradu želim snage za preživjeti tugu i bol koja ih je snašla.

A svi mi ostali moramo detaljno revidirati sustav vrijednosti, roditeljstvo, zakone i pravilnike…

Neka ova situacija ne prođe bez temeljitih promjena u društvu i sustavu.

Lana Šramek Barišić, mag. logoped.“

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!