Dani Ede Murtića: U Velikoj Pisanici nastaje Međunarodni centar crteža

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas su u Velikoj Pisanici svečano počeli 13. Dani Ede Murtića, velikog hrvatskog slikara. Uzvanici predvođeni načelnikom Fredi Palijem okupili su se u Velikoj Pisanici ispred kuće gdje je rođen Edo Murtić te su položili vijenac. 

-Po trinaesti put se okupljamo na obilježavanju rođenja našeg velikog umjetnika iz Pisanice Ede Murtića. Nalazimo se ispred njegove rodne kuće, on se s roditeljima odselio iz Pisanice, ali nama je čast što je rođen u našem mjestu. Ponosni smo što nam godinama putem Likovne akademije iz Zagreba dolaze ovdje na radionice studenti. I sada nakon deset godina sakupili smo sva ta njihova djela gdje se vidi koliko se je tu puno kvalitetno radilo – kazao je načelnik Pali. 

Zamjenik Bjelovarsko-bilogorskog župana Saša Lukić istaknuo je kako Velika Pisanica i Bjelovarsko-bilogorska županija imaju u Edi Murtiću čovjeka koji je promovirao Hrvatsku na svjetskoj razini i iza kojega su ostala velika djela. 

Milan Bešlić, likovni i književni kritičar te glavni koordinator Dana Ede Murtića istaknuo je važnost radionica. 

-Mi putem radionica stvaramo nova imena. Evo, recimo Murtićeva unuka je diplomirala i sada je u Torinu. Dakle, nema veće radosti kada dolaze novi naraštaji. Dva su sudionika radionice sada asistenti na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Stvorili smo ovih godina veliki fundus crteža i uz potporu Općine, Županije i ostalih partnera stvorit ćemo Međunarodni centar crteža koji će na kulturnoj karti Hrvatske biti u Velikoj Pisanici. To će biti naše glavno djelo i Pisanica će biti respektabilna adresa umjetnosti. Murtić je bio homo faber, radnik i mi smo sada ovdje mali homo faberi – kazao je Bešlić. 

Inače, radionica studenata Likovnih akademija u Zagrebu i Mostaru će biti održana sutra (5. svibnja) na izletištu ‘Na malenom brijegu’.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!