[FOTO] Slikari uživali u lijepom danu i na platno prenijeli poznate motive Rovišća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sklopu obilježavanja Dana Općine Rovišće, danas se održala peta likovna kolonija koju u suradnju s općinom organizira Galerija Bjelovar.

– Mislim da je ovo najkvalitetnija do sada, sudjelovali su i akademski slikari, na što sam vrlo ponosan. Same slike ćemo izložiti u prostorima Kulturnog centra. Slike od prijašnjih kolonija ukrašavaju prostor Općine, a neke od njih će ići kao aukciju ili humanitarnu akciju – rekao je načelnik Općine, Slavko Prišćan.

– Bilo je 11 slikara, radilo se tehnikama ulja na platnu i akrila. Slike su rađene po predlošcima, odnosno fotografijama koje je Općina nama dala. Danas su nam bili gosti iz Plitvičkih Jezera, Stubičkih Toplica, Križevaca, Daruvara i Bjelovara. Bila je i gospođa Olena Sokolovska koja u galeriji Bjelovar vodi tečajeve slikanja već treću godinu. To je inače ukrajinska slikarica – pojasnila je Ana Kovačič, voditeljica Galerije Bjelovar.

Među umjetnicima koji su sudjelovali na koloniji bile su i daruvarske jake snage koje je predstavljala gospođa Ljubica Petrinić, voditeljica Likovne grupe “DA”.

– Mi surađujemo s Galerijom Bjelovar, pa smo tako završili na koloniji. Svatko od nas je dobio neku fotografiju, predložak po kojem je radio. Ja sam bila zadužena za dvije slike, djecu u tradicijskom izdanju i vinograd,a radila sam ih u tehnici akrila. Meni je ovdje jako lijepo, sretna sam što sam ostavila svoj trag. Slikala sam iz duše, iako nije jednostavno raditi po predlošku i što ga vjernije prenijeti – pojasnila je.

Na kolonije je sudjelovalo i dobro poznato ime u bjelovarskim likovnim krugovima, umjetnik i dugogodišnji profesor likovne kulture, Miroslav Brletić, kojeg za Rovišće vežu lijepe uspomene.

-Ja sam se rado odazvao, jer sam živio u Rovišću od 1956. pa do 1966. godine. Jedino mi je žao što više nema vizura iz mog vremena, no pokušao sam naći neke nove vizure. Iako, slikao sam nešto što mi je poznato, crkvu no iz perspektive mog bivšeg igrališta – rekao je Brletić koji već godinama surađuje s galerijom i vodi tečajeve slikanja za učenike.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!