Otvoren je izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Otvorene su prijave za izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Prijaviti se mogu hrvatske državljanke koje žive na selu, imaju od 25 do 65 godina, bave se poljoprivredom, sudjeluju u društvenom životu zajednice i nisu već sudjelovale na izboru. Vrata su svima iz te kategorije širom otvorena.

-Sve žene sa sela, sve žene koje osjećaju da bi se mogle prijaviti su dobrodošle na 23. izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu i mogu pokazati ono što jesu i što rade one same i njihove obitelji – poziva predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene Katica Jerleković.

Prilika je to da i one dospiju pred svjetla reflektora i dobiju pažnju koju i zaslužuju, iako tu pažnju uglavnom spremno dijele poput jedne od pobjednica prijašnjih izbora Svetlane Bastalić iz virovitičko-podravskog Dinjevca.

-Privilegija i čast mi je nositi titulu najuzornije hrvatske seoske žene s jednog od izbora. Proglašenje mi je bila prilika da koristeći blagodati medijskog prostora promičem selo, seosku ženu, svoju obitelj, dom, a naravno i svoj zavičaj – kaže Bastalić.

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu je više od prvog dojma, od izbora i natjecanja jer donosi koristi koje ne dolaze od toga koja je natjecateljica koje mjesto osvojila.

-To je jedno prekrasno iskustvo. Ondje se upoznaju ne samo te žene nego i njihove obitelji, sklope se i poslovi – ističe Jerleković.

Foto: Facebook Ivana Plašć

Prilika je to dakle i za unaprjeđenje gospodarstva, razmjenu iskustva, a upravo je tako to shvatila i predstavnica Bjelovarsko-bilogorske županije s jednog od izbora Ivana Plašč. Na natjecanje su ju, kaže, nagovorili, nije znala što ju čeka, ali nije zažalila.

-Ispostavilo se da je to bilo jedno lijepo i hvalevrijedno iskustvo. Stekla sam mnogo poznanstava i uvida u to kako rade druge žene na svojim poljoprivrednim gospodarstvima. Ja sam izbor iskoristila za vlastito učenje – kaže Plašč koja na svom gospodarstvu u bjelovarskim Ždralovima uzgaja magarice i proizvodi magareće mlijeko.

Samim izborom se nastoji osnažiti seoske žena, istaknuti važnost žena na selu i skrenuti pažnju na njihova dostignuća koja su često u zapećku, zanemarena i nepriznata, napominje prošlogodišnja bjelovarsko-bilogorska predstavnica, dišnička vinogradarka i vinarka Ankica Gašparec.

-Ako te lokalna sredina ne prepozna i ako te neće iznjedriti teško je doći do pozicije da ljudi za tebe čuju i da budeš viđena tako da udruzi na tome hvala – kaže Gašparec.

Foto: Udruga Uzorne hrvatske seoske žene

Na dosadašnjim su izborima i natjecateljice srušile i pokoji stereotip o seoskim ženama, pa je jedna od sudionica bila primjerice čuvarica u zatvoru, a dokazale su i da uspješno spajaju tradicionalno i moderno, poljoprivredu i turizam jer ih dio uz poljoprivrednu proizvodnju ima i adrenalinske parkove. Prijave su otvorene do prvog lipnja, a sam izbor će se održati početkom listopada u Svetom Petru u Šumi u Istarskoj županija odakle dolazi lanjska pobjednica.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!