Manjinski izbori: Najveću izlaznost postigli Nijemci, evo koga glasovanje baš i ne zanima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučer su održani izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije birači su imali priliku birati vijeća od 25 članova češke, mađarske i srpske nacionalne manjine te predstavnike albanske, njemačke i romske nacionalne manjine. U odnosu na izbore prije četiri godine, albanska nacionalna manjina više nema pravo na vijeće s obzirom na pad broja njezinih pripadnika na području županije, dok je njemačka nacionalna manjina sada birala svog predstavnika na razini županije što na ranijim izborima nije bio slučaj.
S obzirom na broj stanovnika, najviše birača imalo je priliku birati Vijeće srpske nacionalne manjine – njih 5513, a izlaznost je bila 9,09 posto. Najviše glasova dobio je Saša Lukić, a potom i Vanja Ficnar te Sanja Orozović Radojević.
Slijedi češka nacionalna manjina koja na razini županije ima 4377 birača od koji je njih 19,01 posto dalo svoj glas. Vladimir Bilek osvojio je najveći broj glasova, a slijede Tanja Novotni Golubić i Damir Malina.
Kada je riječ od mađarskoj nacionalnoj manjini, od 674 birača, svoj glas jučer je dalo njih čak 26,56 posto. Najviše glasova osvojili su, redom, Antun Furjan, Eugen Horvat te Franjo Tot.
Ovoga puta Albanci su birali svog predstavnika, a ako je suditi po izlaznosti od 2,24 posto, ovi izbori nisu pobudili prevelik interes. Konkretno, na području čitave županije izborima se odazvalo tek 11 Albanaca. Dok je Jozef Gojani izabran za predstavnika, Pjeter Kajtazi bit će njegov zamjenik.
Svog predstavnika birali su i Romi, a od 449 potencijalnih birača, glasovalo je njih 8,91 posto. Za predstavnika su izabrali Gorana Đurđevića, a za njegovog zamjenika Leonarda Đurđevića.
Ovoga puta svog su predstavnika birali i birači njemačke nacionalne manjine koji su ujedno ostvarili i najveću izlaznost od čak 27,94 posto. U brojkama to izgleda ovako – od 68 birača, svoj glas dalo je njih 19. Predstavnik njemačke nacionalne manjine bit će Josip Krajcer, dok je za njegovog zamjenika izabran Josip Hamp.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!