‘Trebali bismo imati plaću bar dvije tisuće eura, sada nam se od nje – plače!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„I mi smo zdravstvo” naziv je prosvjeda koji se održavaju diljem Hrvatske u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Danas su ispred nove zgrade bjelovarske bolnice prosvjedovali zdravstveni i nezdravstveni djelatnici bjelovarske bolnice. Kako pojašnjava Bojan Bakić, predsjednik Podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, ovim prosvjedom se šalju poruke jedinstva i želje za boljitkom zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

– Medicinska sestra s pet godina radnog staža na internom odjelu u prosjeku ima plaću od 950 eura. To je ispod prosječne hrvatske plaće koji je sada 1100 eura. Kada se u medijima pojave veliki iznosi plaća, u obzir treba uzeti koliko je bilo prekovremenih sati, je li neka medicinska sestra ili liječnik radio pripravnosti ili radio po pozivu. To su stvari koje dižu plaću, ali ako govorimo o čistoj smjeni odnosno dnevnoj smjeni od 12 sati i noćnoj od 12 sati, govorimo o plaći od 950 do 1000 eura. Kako ćemo motivirati mlade medicinske sestre, liječnike i sve ostale zdravstvene i nezdravstvene djelatnike da dođu raditi u zdravstveni sustav i da ostanu ako imamo ovakve plaće – naglasio je Bakić. Pojasnio je kako su pregovori za granski kolektivni ugovor u tijeku. Napominje kako su postignuti određeni napreci, ali i kako je sada teško komentirati u kojem smjeru se ide.

– Ovim mirnim prosvjedima želimo dodati gas ubrzanju tih procesa kako bismo dobili konkretno rješenje prije ljeta. Teško je čekati jesen jer svaki dan gledamo goleme promjene u troškovima života. Ja ne znam što još treba učiniti da se shvati da smo deficitarni, da je zdravstveni sustav jako pogođen nedostatkom i zdravstvenih i nezdravstvenih radnika i da se netko ozbiljno treba pozabaviti tim problemom, a najveća stimulacija su uvjeti rada i plaća – istaknuo je Bakić.
S njim se slaže i Jasminka Papović, medicinska sestra s Odjela za neurologiju bjelovarske bolnice iza koje je 37 godina radnog staža.

-Ne želimo više biti podcijenjeni. Naše spremačice i kuharice koje vrijedno rade ne mogu dići stambeni kredit jer su im plaće jako male, baš kao i nama. Mi samo tražimo da možemo dostojno živjeti od plaća koje zaradimo. Nismo zadovoljni s uvjetima. Ja znam da ne možemo biti opremljeni kao na klinikama, ali dijelom ih možemo pratiti. Njegu radimo, svaki dan kupamo pacijente, brijemo, režemo nokte, presvlačimo pacijente… Stvarno radimo sve za ljude i nije nam teško. Mi to volimo. Mi smo ovaj poziv davno izabrali i ponosni smo na to. Znam da ne možemo imati plaću kao medicinska sestra u Njemačkoj gdje je viši standard, ali ako ne možete dobiti 100 kuna povišice, vidite da vas nitko ne cijeni i da vas ne poštuje. Cijene i poštuju nas samo onda kada nas trebaju – kazala je ova medicinska sestra, a sličnome svjedoči njezina kolegica s odjela Radmila Kalaba koja je po struci viši fizioterapeut.

– Posao je jako težak, no od plaće mi se plače. To smo napisale na transparentu, a zaista je tako. Medicinske sestre bi u današnjim uvjetima života trebale imati plaću barem dvije tisuće eura, a liječnici barem tri tisuće eura. Nema nas, jadni smo, pokošeni ovom koronom, a nitko nas ni za što ne pita i nitko nas ne poštuje – zaključila je Kalaba.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!