U laboratorij u Grubišnom Polju stiže sve više uzoraka, a evo kakvo je zapravo tlo u BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Poljoprivrednici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije posljednje dvije godine bez većih problema mogu analizirati tlo za svoje kulture. Naime, krajem 2019. godine u Grubišnom Polju s radom je započeo specijalizirani laboratorij upravo za takve analize.

-Nakon što smo nabavili potrebnu opremu te uspostavili metode za rad, u ljeto 2020. smo počeli zaprimati prve uzorke poljoprivrednika. Interes je od samoga početa bio dosta velik. Najveći broj uzoraka smo imali s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, s tim da je bilo klijenata i iz drugih županija – priča nam Ivana Kovačević, voditeljica laboratorija koji je u početku radio na slobodnom tržištu. No, paralelno s tim, u Grubišnom Polju su radili na pripremi dokumentacije kako bi zadovoljili uvjete za dobivanje ovlaštenja od Ministarstva poljoprivrede.

-Naime, svi poljoprivrednici koji imaju upisanu zemlju u ARKOD upisnik poljoprivrednika dužni su najmanje jednom u četiri godine obaviti analizu tla u ovlaštenom laboratoriju. Ovlaštenje Ministarstva smo dobili u lipnju 2022. i od tada nam broj zaprimljenih uzoraka stalno raste – kaže Kovačević.

Dodaje kako je veliki broj općina, gradova i županija prepoznao važnost provedbe analize tla pa svojim poljoprivrednicima subvencioniraju te troškove.

-Grad Grubišno Polje je do sada subvencionirao analizu sa 200 kuna po uzorku, za najviše pet uzoraka po poljoprivredniku, subvencije su davali i Grad Bjelovar i Bjelovarsko- bilogorska županija, Općina Veliki Grđevac i drugi – kaže naša sugovornica.

Prema dosadašnjim analizama, većina tla u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je kisela, slabo opskrbljena fosforom i humusom, nešto malo bolje kalijem.

-Drago nam je da poljoprivrednici sve više prepoznaju važnost obavljanja analize tla. Naime, osim analize tla, poljoprivrednici kod nas mogu dobiti i preporuku za gnojidbu, prema kojoj će vidjeti, prilagođeno za njihovu kulturu, koja hranjiva im nedostaju, koja imaju u suvišku te na taj način povećati prinose, optimizirati potrošnju sredstava za gnojidbu i smanjiti troškove – kaže Kovačević.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!