Stjepan Šmidt dobit će priznanje jer je krv u Daruvaru darivao više od sto puta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tjedan Crvenog križa obilježava se do 15. svibnja u Daruvaru, akcijom darivanja krvi, ali i dodjelom nagrada za jubilarne darivatelje krvi u četvrtak. Među onima koji će dobiti priznanje je i Stjepan Šmidt, inače Pakračanin koji, iako živi u Pakracu dugi niz godina, iz navike krv daruje na akcijama u Daruvaru, odnosno Siraču.

-Počeo sam kao srednjoškolac, završavao sam školu, u drugoj polovici 70-ih. Jedan naš kolega je išao dati krv, pa je rekao da to nije ništa. Mi smo isto otišli iz šale, shvatili da ne boli i ja sam nastavio dalje. E onda sam i u vojsci par puta dao krv, a kad sam se vratio iz vojske, nastavio sam u civilstvu – priča Šmidt koji napominje da mu je darivanje krvi odličan način da provjeri i svoje zdravlje.

Taj rođeni Pakračanin, u Sirač se doselio 1983. kada je dobio posao u JŽ-u, odnosno HŽ-u. Tamo je počeo davati krv, pa se tako pisao pod daruvarskog darivatelja. Ipak, krv je nastavio davati gdje god mu se pružila prilika.

– Ako sam se našao koji put u Pakracu i tamo sam dao krv. I tako sam proveo radni vijek darujući krv, a ide me to i danas. Već 11 godina živim u Pakracu s obitelji, ali svejedno dajem u Siraču, odnosno u Daruvaru. Zadnje sam krv dao početkom travnja u Siraču i to mi je bilo 103. davanje – priča s ponosom. No, od davanja krvi u Siraču ne planira odustati.

– Tradicijski, dajem krv u Siraču jer je to prilika da se družim sa svim svojim prijateljima, ipak sam 29 godina tamo živio i vežu me lijepe stvari. Danas mi je to navika i prilika da sretnem stare prijatelje. Planiram i dalje ići u Sirač darivati krv, tamo mi i sin živi s obitelji, pa i njih posjetim kad navratim. I moji u obitelji daju krv, djeca, snaha, pa i braća – priča s ponosom.

Iako je navršio 65 godina i sada smije krv davati samo dva puta godišnje, kaže kako mu ne bi bio problem nastaviti davati krv kao i do sada, četiri puta godišnje. Zdravlje ga služi i nada se da će tako i biti u budućnosti kako bi nastavio darivati krv.

– Važno je darivati krv, krvi treba uvijek i to je tekućina koja život znači. U svom radnom vijeku, rijetko sam išao na bolovanje. Vjerujem da je to i zato što sam davao krv, to je bila prilika da se krv obnavlja. No, darivanje krvi je prilika da provjerim svoje zdravlje. Samo jednom nisam mogao dati, jer sam se otrovao, pa nisam moga i smio dati neko vrijeme, ali to je prošlo i bilo je kasnije sve oke – priča nam svoju anegdotu taj dobrodušni Pakračanin, koji poziva sve da se uključe u tu humanu aktivnost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!