Proglašen je kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vlada je na sjednici u četvrtak proglasila kraj epidemije koronavirusa te s radom prestaje Stožer, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite s obzirom da virus i dalje egzistira među pučanstvom donosit će Ministarstvo zdravstva.

Odluka Vlade uslijedila je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, a premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice  rekao da je važno iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina, izvući pouke u daljnjim suočavanjima s potencijalnim krizama toga tipa.

Najavio je da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima vezanima uz covid-19.

Odluku o proglašenju epidemije koronavirusa na području Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš donio je 11. ožujka 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju i ta odluka prestaje važiti s danom objave današnje Vladine odluke u “Narodnim novinama”.

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj je zabilježen 25. veljače te godine, da bismo do 27. ožujka imali već više od 500 potvrđenih slučajeva, a prvi smrtni slučaj 18. ožujka.

Od 25. veljače 2020. godine pa do 8. svibnja ove godine ukupno je zabilježeno 1.273.256 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 18.213 preminulo, a ukupno se oporavilo 1.254.564 osoba.

Prvu godinu pandemije obilježio je proljetni lockdown, online nastava, zabrana zadržavanja na ulicama, e-propusnice za napuštanja prebivališta i boravišta. Stroge restrikcije bile su na snazi od kraja ožujka do sredine svibnja, nakon čega je uslijedilo postupno popuštanje.

Prva isporuka cjepiva u Hrvatsku je stigla krajem prosinca 2020. i tada smo bili na vrhuncu drugog vala širenja zaraze, dnevno je umiralo preko 90 ljudi, a broj novozaraženih iznosio je preko 4500.

Zaraza se razbuktavala u valovima, ovisno o mutiranju virusa, a na vrhuncu četvrtog vala epidemije u Hrvatskoj, 10. studenoga 2021. godine, zabilježeno je 7315 novozaraženih u jednom danu, no početkom 2022. prekretnicu u razvoju epidemije donijela je postupna dominacija omikron varijante, koja se brzo širi, ali većinom ne izaziva teže kliničke slike.

Uvođenje epidemioloških mjera pratili su od jeseni 2020. i prosvjedi korona-skeptika, protivnika obaveznog nošenja maski i svih ostalih mjera zaštite od epidemije.

Prema službenim podacima, zaključno sa 7. svibnja u Hrvatskoj je utrošeno 5.361.812 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,96 posto ukupnog stanovništva, odnosno 71,34 posto odraslog stanovništva. (Hina)

Foto: Unsplash


PODIJELI S PRIJATELJIMA!