Predsjednik Hrvatskog airsoft saveza: Kod nas se ne formiraju nikakve paravojske!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Juraj Marković, predsjednik Hrvatskog airsoft saveza, oglasio se priopćenjem za medije u kojem se osvrnuo na impliciranje pojedinih medija da se na airsoft treninzima i susretima u Hrvatskoj i Srbiji formiraju paravojske ili pojedinci, pa i maloljetnici, koji stječu naobrazbu za potencijalne teroriste ili prijetnje kompletnoj regiji.

Priopćenje predsjednika Markovića prenosimo u cijelosti:

-Airsoft je vojno-simulacijski hobi, ali i sport u usponu kao i neki “noviji” drugi sportovi. Unutar Hrvatskog airsoft saveza su klubovi/udruge koji imaju sportsku djelatnost te su podložni inspekcijskim nadzorima nadležnih tijela, kao i ostale udruge na području RH, a slična situacija je i u Srbiji.

Kako je vojni rok odavno ukinut, ne samo u Hrvatskoj nego i na globalnoj razini, a igrice poput Call of Duty-a uzele su maha, nekadašnji klinci sada odrasle osobe, dobile su alternativu. Rodio se paintball, a nakon njega i airsoft. Igrači su dobili mogućnost da iz igraćih fotelja i topline svoga doma izađu na teren, obuku uniformu i uđu barem na koji sat u likove iz igrica. Airsoft je sport u kojem nije bitan spol, nema novčanih barijera kao ni starosne granice (a osoba mora OBAVEZNO biti punoljetna) te spaja ljude različitih svjetova na improviziranom „ratnom“ polju koji se može simulirati na bilo kojem terenu.

Druženje i igra u prirodi

Airsoft je timski sport u kojem igrači replikama oružja (zračno oružje D kategorije) ispaljuju polimerne kuglice, promjera 6 mm, koje su pogonjene stlačenim zrakom koji se stvara radom elektroničkog „gearbox-a“ (CO2 plinom u spremniku (GBB ili NBB) ili kapsuli) ili zraka koji je pod tlakom direktno spojen s replikom (HPA). Za razliku od paintballa pogodak se ne bilježi bojom nego „poštenjem“, a kada je igrač pogođen viče „Hit“ ili „Pogodak“ te uniformu obilježava crvenom krpom ili platnom, a slijedi mu neka vrsta kazne u smislu vraćanja na startnu poziciju uz vremensku penalizaciju. Polimerna (plastična) kuglica iako na prvu bezazlena može uzrokovati fizičke ozlijede poput oštećenja vida, oštećenja ili probijene kože igrača, stoga da bi se u igri moglo sudjelovati potrebna je primarna, ali i sekundarna zaštita te punoljetnost i zdrava doza opreza. Pod primarnu zaštitu spadaju zaštitne naočale koje MORAJU odgovarati balističkim Ansi i Mil-spec regulama koje proizvode renomirane tvrtke. Airsoft kao igra, simulacija i stil života raste i razvija se svakog dana. Turniri, simulacije, sajmovi, filmovi i naravno igrice pridonose popularnosti, a i spomenuta činjenica da se ratovi romantiziraju pa tako svatko može na jedan dan postati i probati biti specijalac na svojoj koži bez straha da pogine.

Airsoft se može koristiti kao psihološka terapija na događaje uzrokovane PTSP-om jer stavlja te događaje i njene aktere u kontrolirano okruženje. Kod mladih (punoljetnih) airsoft je oblik druženja bez računala, izlaska u prirodu, kretanja, snalaženja u prostoru, planinarenja… Naravno, airsoft nije za svakoga pa dobra doza opreza uvijek treba postojati.
Mi kao Savez (a i ostali klubovi) provodimo razne edukacije, prezentacije, treninge i ostale oblike pučavanja populacije uz sve mjere opreza i pravila propisanih i objavljenih na službenim web stranicama.

Kao Savez izražavamo svoje najdublje saučešće obiteljima svih poginulih i ranjenih u nemilim događajima u Srbiji.

Kao predsjednik HASS-a u stalnom sam kontaktu sa Airsoft savezom Srbije i komentiramo događanja i negativna spominjanja našeg sporta u medijima te se zajedno ograđujemo od svakog korištenja pravog ili replika oružja u nekontroliranim situacijama u negativne svrhe i negativnim posljedicama na ljude. Žalosni smo što se pokušava na negativan način staviti u kontekst sport koji ima svoja stroga pravila (a naročito se odnose na punoljetnost) te se nadamo da će ovo obraćanje malo umiriti strasti i ukloniti negativan kontekst s airsofta.
Pozivamo sve ljude, medije, političare i zainteresirane da nas kontaktiraju, posjete naša događanja i uvide pravu sliku i svrhu ovog sporta kao jednog od najbrže rastućeg i svrhovitog sporta – napisao je Marković.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!