Za predaju zahtjeva za izravnim plaćanjima se i ove godine čeka u redu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Polovina svibnja uvijek je vrijeme gužvi, redova pred ispostavama Agencije za plaćanja u poljoprivredi jer do 15.05., tako je barem bilo do sada, valja predati zahtjev za poticajima ili se pomiriti s njihovim smanjenjem. Ni ovaj svibanj nije iznimka, neki su došli u šest ujutro kako bi posao obavili u devet. U redu u Bjelovaru strpljivo je čekala i Nevenka Žalac iz Kraljevca. Sama, kaže, zahtjev ne može ispuniti. U šumi toga teško se snaći.

-Dosta je to komplicirano i loše se nosim sa svim promjenama koje su uvedene – kaže gospođa Nevenka s fasciklom u ruci dok čeka da ju se pozove.

Nevenka Žalac

Svoju će poljoprivrednu budućnost promijeniti Tomislav Bjondić iz Velikih Zdenaca u redu nekoliko koraka ispred gospođe Nevenke. Promijenit će ju na gore, točnije ugasiti jer dok su ostali došli predati zahtjev za poticajima, on se došao ispisati iz Upisnika nakon desetak godina ratarenja. Srećom, kaže, od poljoprivrede ne živi. Imao je mali OPG koji nije bio u sustavu PDV-a, ali problemi su nastali kada je od oca naslijedio obrt.

-Kako sam gnojivo kupio jesen prije, a nisam bio obveznik PDV-a i nisam sačuvao račune onda sam lijepo platio porez na dohodak i sve moguće poreze i zato se ispisujem iz Upisnika. Odustajem od poljoprivrede, država je prema meni bila maćeha i hvala lijepo, neka netko drugi radi – ljut je i razočaran Bjondić.

Ipak, morao je i fizički za kraj potegnuti do Bjelovara. Drugog izbora nego doći nije imao ni Marijan Bubaš koji na svom gospodarstvu u Grubišnom Polju uzgaja ovce i svinje, konkretno banijske šare, a ratarske kulture koje ima uzgaja za životinje i on od agrara ne odustaje. Nije imao gospodin Marijan sreće. Morao je do Bjelovara i Agencije za plaćanja u poljoprivredi dva dana zaredom jer prvi je, kaže strpljivo, došao tek oko 11, pa nije do kraja radnog vremena došao na red, a morao je doći jer sam zahtjev nije mogao ‘poklikati’.

-Morao sam doći ovdje jer imam neke nadopune, izmjene, pa zbog toga to nisam mogao riješiti u Grubišnom Polju – kaže taj poljoprivrednik.

Zbog novog pravilnika o poticajima prema kojem se sada predaju zahtjevi puno je toga novoga – nove mjere, novi nazivi, nova pravila, pa je oprez razumljiv jer pogrešna prijava može značiti gubitak novca.

-Ima puno izmjena u samom sustavu, šifri i ostalog i onda zato dolazi do poteškoća. I sami službenici kada rade imaju poteškoća – tumači Bubaš.

Marijan Bubaš

No, navikli su poljoprivrednici na to da se svako toliko nešto mijenja jer ‘stalna na tom svijetu samo mijena jest’.

-To više nitko ne može pratiti, a paralelno uz to ide i umanjene iznosa samog poticaja – priča naš sugovornik istovremeno pomno pazeći da mu ne promakne kada ga prozovu.

Dugo nije bilo tako opsežnih promjena kao sada – konzervacijska poljoprivreda, eko sheme, cvjetne trake, računanje koliko kultura na koliko hektara mora doći, dobrobit životinja. Sve su to neke novine – bilo potpuno nove mjere bilo promijenjene dosadašnje koje donose dodatne potpore, ali i dodatne obveze zbog čega ih se Bubaš odlučio kloniti i ni ne prijaviti.

-Nisam u tome zato što to donosi dodatne namete, obaveze, evidencije, još dodatne papirologije na sve što imam – kaže Bubaš.

Papirologije ionako ima previše. Srećom po sve koji još nisu stigli predati zahtjev za to imaju još malo vremena jer sada je rok za predaju pomaknut na 31. svibnja, navodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi. Zahtjevi se mogu podnositi i u roku za zakašnjele zahtjeve do 26. lipnja, ali dakako za svaki dan kašnjenja se plaćanja odnosno potpore smanjuju za jedan posto.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!