Hoće li građani s đulovačkog područja ostati bez odštete za rujansko nevrijeme?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mještani s područja općine Đulovac koji su u rujnu prošle godine u olujnom nevremenu pretrpjeli štetu, mogli bi ostati bez odštete na koju imaju zakonsko pravo jer njihova Općina nije odradila svoj dio posla. Naime, općinsko povjerenstvo je od 69 odobrenih zahtjeva s đulovačkog područja Županiji dostavilo dokumentaciju za njih svega 11. U Županiji su u šoku, no istovremeno i nemoćni.

-Stvarno ne mogu razumjeti da općina ne odradi svoj posao, taj minimum, kako bi oštećenici dobili iznos koji im pripada. Nadam se da će se trgnuti i to učiniti naknadno kako bismo nekako pokušali riješiti ovaj problem – kaže župan Marušić.

Načelnik Općine Đulovac Anđelko Kolić ostao je u čudu kad smo ga suočili s ovim problemom.

-Nije mi jasno gdje je zapelo jer smo na Općinskom vijeću sve potvrdili. Doduše, ni općina još nije dobila odštetu za svoje ceste i infrastrukturu – kaže Kolić koji nas je uputio na svog pročelnika Josipa Kastmilera koji nam je pak pokušao pojasniti kako je došlo do ove nesvakidašnje situacije.

-Za dio zahtjeva nam sami građani nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, iako sam ih osobno više puta zvao i podsjećao na to – kaže đulovački pročelnik Josip Kastmiler.

Dodaje kako je bilo i drugih problema. U Općini su greškom u registar šteta unijeli pogrešne podatke pa se, kažu, nadaju da će ga Ministarstvu uskoro ponovno otključati kako bi ih mogli ispraviti.

-Inače, šteta na području naše općine procijenjena je na oko 530 tisuća eura, pri čemu se više od polovice odnosi na štetnu na općinskoj infrastrukturi, za što je sva potrebna dokumentacija ponesena – kaže Kastmiler.

Pročelnik tvrdi kako je dio građana u međuvremenu u općinu donio potrebnu dokumentaciju pa se nada da će tijekom idućeg tjedna biti kompletirano sveukupno dvadesetak zahtjeva.

Inače, do sada je na ime odštete za olujno nevrijeme korisnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije isplaćeno više od polovice ukupno odobrenog iznosa od 42 milijuna kuna. Na račune građana tako je sjelo već 25 milijuna kuna, odnosno oko 3,3 milijuna eura.

-Do kraja ovoga mjeseca odštetu bi trebali dobiti i svi građani s područja gradova i općina koji su Županiji dostavili svu potrebnu dokumentaciju – kaže župan Marko Marušić.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!